Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det centern presenterar är en gammalmodig syn på arbete och demokrati

Replik: till Karin Örjes. Nej, vi kan inte ha en utveckling som ökar klyftorna mellan de som är arbetslösa och sjuka. De har redan i många år blivit fattigare då deras inkomster inte räknats upp.

Centern föreslår ökade klyftor bland dem som har arbete. Usla anställningsformer med få timmar utan schema, osäkerhet otrygghet, låg lön, stress och obefintliga chanser att vara delaktiga i samhället.

Det centern presenterar är en gammalmodig syn på arbete och demokrati. Den dröm centern verkar vilja skapa är just att olika grupper ska ställas mot varandra och att vi ska ha ett rejält klassamhälle?

Centern vet att de som har låglönejobb ofta blir kvar i just detta.

Om centern vill utarma den svenska modellen och kalla det nödvändigt är svaret att centern vill ha det gamla klassamhället tillbaka.

Adel, borgare och bönder. Förvänta dig inget då du är skomakare vid din läst.

Att även tysta arbetarklassen med att gå penningfurstarnas väg med att ändra turordningsregler och att vi inte ska få strejka om det skadar företaget eller inte är bra för marknadsekonomin är ju häpnadsväckande.

Att arbetare ska få höjda löner, rätt bemanning, trygga anställningar så man kan känna yrkesstolthet eller kan vara en del av samhället:

Veta när man ska arbeta, vilken lön, var jag ska arbeta är inte bra?

Samtidigt som det är arbetsbrist som centern säger. Varför är det ovannämnda omöjligt för centern när de vet att med det så stannar personalen kvar?

Du förespråkar istället lägre lön under en period för att lära sig arbeta. När denna period är avslutad så får man gå och nästa kommer in för att låglönearbeta.

260000 har mycket osäker anställningsform idag varav 48 procent av arbetarkvinnor är deltidsarbetande.

Är det centerns tack till de som lär våra barn, vårdar oss när vi blir sjuka, tar hand om våra äldre eller möter oss med ett leende när vi ska handla vår mat?

Kommande generationer, framförallt kvinnor, blir de som betalar priset av ökad ojämlikhet och klassklyftor. Vi funderar hur man kan agera så när forskning visar att ökad demokrati, jämlikhet och fackligt arbete är de bäst fungerade samhällena.

Läsare måste ifrågasätta om vi verkligen menar att sätta svenska arbetarrörelsen på en piedestal?

Nej, självklart inte!

Det är långt kvar till fulländning men vi har övertygelsen om att den svenska modellen med samförstånd mellan parterna bygger ett starkare samhälle. Politiken ska håll fingrarna i styr och inte störa samförståndet!

Arbetare har sen begynnelsen av demokratin i Sverige byggt samhället genom facklig kamp, kunskap och erfarenheter, det livslånga lärandet, folkbildning och folkrörelse.

Det om något har skapat utveckling, demokrati, egenmakt och möjlighet till utbildning och karriärval i livets många avseenden.

Så vi motsätter oss dina förslag på:

Att låglönearbete för att lära

Att skapa jobb som ställer en utanför samhället

Att man ska få sparka vem man vill

Att oseriösa företag ska få chansa och prova att växa med att arbetare ska ta affärsrisken

Oseriösa företag ska inte hållas under vingarna med hjälp av låga löner eller förödande anställningar. Är företaget olönsamt eller i en nedåtgående bransch ska produktiviteten ökas eller slås ut.

Om inte centern är emot arbetare och landsbygden, har då de som är emot arbetare och landsbygd bara råkat hamna i centern?

Nu sätter vi oss på en frostig stubbe och smuttar på vårt termoskaffe.

Tony Björk

Rikard Rudolfsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel