Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det är inte vindkraften som gör att vi har ett lågt elpris

Svar på Sivert Götlins replik om vindkraftens påverkan på elpriset.

Det ska tydligen alltid rackas ned på vindkraften. Fram till för ett halvår sedan var det att den var opålitlig och att den inte kommer att räcka till. Nu att den är för bra och drar ner elpriset. Sivert, du har fel. Det är inte vindkraften som gör att vi har ett lågt elpris utan att vi har haft en varm vinter och höst med mycket nederbörd. Vattenkraften står för cirka 50 procent av vår totala elproduktion och magasinen har och har haft väldigt mycket vatten hela vintern och vårfloden har knappt börjat. Vi har dessutom ett ovanligt tjockt snötäcke i fjällen som precis har börjat smälta. Där har du orsaken till det låga och i ett halvår till, åtminstone, låga elpriset. Det ska vi dessutom vara glada för då vi kan exportera koldioxidfri el. Plus att vi får inkomster till landet.

Fram till för ett halvår sedan så klagades det på att elen inte skulle räcka till på grund av vi stänger ner kärnkraft. Dessa röster har blivit lite tystare. Vårt elsystem är inte i fas. Vi har effektöverskott i norra Sverige och ibland brist i södra. Då kan man med fördel lägga elintensiva industrier i norra delar av landet. Elintensiva industrier är under uppbyggnad i norra Sverige, Northvolt i Skellefteå och SSAB:s och LKAB:s vätgasbaserade ståltillverkning är exempel på dessa. I senaste numret av Ny Teknik står att Ovako i Hofors ska elda med vätgas istället för naturgas i sina gropugnar när elen är billig, alltså när det är överskott på el, det vill säga när det blåser mycket. Det går åt jättemycket el för att göra vätgas. Det är väl jättebra att vi har ett elöverskott nu när vi ska elektrifiera. Elförbrukningen kommer att öka mycket framöver.

För inte så länge sedan klagades det på elbilar som skulle dränera elsystemet (även dessa röster verkar ha tystnat). Vi har knappt börjat elektrifiera fordonsflottan så att vi kommer att behöva mycket mer el framöver. Det är det ingen diskussion om. Jag kör själv upp cirka 7000kWh el per år. Vindkraften byggs ut kraftigt och även solkraft ökar. Det är bra för vi behöver all el vi kan få inför framtiden.

Då vindkraften är som vargar, ska finnas men inte där beslutsfattare och storstadsfolk bor, så behöver vi bygga ut kraftöverföringarna från norra till södra Sverige samt att vi måste lära oss att använda elen smart och lagra den. Men att elpriset nu är lågt beror främst på vattenkraften och inte på vindkraften. Och Sivert, pensionsförvaltarna, främst utländska, är inte dumma! De är bland de största och mest erfarna investerarna i världen och de vet nog vad de gör så vindkraft är förmodligen en framtidssäker investering. Du behöver nog inte se skrotade vindkraftparker i närtid. Tyvärr lär vi inte se så här låga elpriser så ofta i framtiden men om vi gör det så är det ju bara bra för oss konsumenter!

Robert Östberg

En annan civilingenjör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel