Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det är dags att driva månglarna ur skolan

Jag har, som enkel BUN-ledamot för S i Falu kommun, reagerat mot resultatet av det skolexperiment som regeringen Bildt införde. Tanken må ha varit god men resultatet har varit förödande för den svenska skolan. Miljardkoncernen Attendos presschef Makan Afshinnejad går då ut i svaromål och riktar en rad frågor till mig om min politiska insats.

Mina svar är enkla men tydliga. En av mina utgångspunkter är den sanning dåvarande socialministern Gustav Möller (S) präntade i följande mening: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.”

Det citatet besvarar de flesta av dina frågor till mig. Att de skattemedel som ska finansiera vårat gemensamma utbildningsväsendet ska gå till kärnverksamheten och inte till vinster för riskkapitalister. Att pengarna ska användas för att anställa fler lärare, högre löner och rätt tilldelning av resurser för elever och inte till vinster åt dig och dina uppdragsgivare.

Jag har inga problem med att kooperativ eller andra privata aktörer driver skolverksamhet. Det som jag har problem med är att skattemedel som var ämnade åt fler lärare, högre lärarlöner och mer undervisning nu istället går som vinster och aktieutdelning åt riskkapitalister. Vinster som placeras i förvaltningsbolag och då inte är beskattningsbara för reavinstskatt.

Det här är verkligheten. 2013 fördes det en debatt om vinster inom välfärden som gjorde branschen nervös. Då valde Attendos ledning att öka bolagslånen och göra det möjligt att plocka ut en miljard kronor till sig själva. En miljard! Det är tusen miljoner kronor. En ofantligt stor siffra. Det var ett gynnsamt år 2016 och aktieutdelningen var nästan 200 miljoner kronor.

2016 uppgick Attendos vinst till 649 miljoner kronor. De sista tre åren är vinsten över en miljard kronor. Vi kan jämföra med andra bolag- kalla dem gärna skolkoncerner. IES och Academedia gjorde under tre månader (2019) en vinst på över 250 miljoner kronor nu väntas en aktieutdelning på 175 miljoner.

Den blå tråden ser man tydligt i dessa händelser. Är det här rimligt och värdigt ett Sverige 2019?

Historien talar sitt tydliga språk att för Attendo spelar vinsten – kalla det gärna profiten – en högre roll än elevers väl och ve! Det är därför det är hög tid att månglarna drivs ur skolan!

Fredrik Persson (S)

Ledamot av BUN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel