Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Den svenska kon är fantastisk – men får ta skulden för klimatförändringarna

Annons

Kon är ett fantastiskt djur och utan henne hade vi inte överlevt på våra breddgrader innan vi som nu kunde importera mat från världens alla hörn. Hon får nu stå i centrum av klimatdebatten. Hon kan med hjälp av sina fyra magar omvandla det gräs som passar bra att odla i vår del av landet till högvärdigt protein. Gräset binder dessutom koldioxid när det växer.

Hon håller naturbetesmarker öppna, nödvändigt för att bibehålla det rika växt- och djurliv som finns där.  Hon bidrar också till ett öppet landskap där det inte går att odla annat än gräs. 

Hon är så frisk att hon behöver minst antibiotika av alla kor i Europa trots att hon också är en av de mest högproducerande i världen.

Att hon nu hamnat i centrum för klimatdebatten får jag inte att gå ihop. Vi vet att fossila källor står för 80 procent av växthusgasutsläppen i Sverige.

Beräkningar visar att en Thailandsresa släpper ut mer växthusgaser än all mat en människa normalt äter under ett år.

En sifo-undersökning beställd av reseföretag visar att det bara är 10 procent av oss svenskar som vill avstå från att resa utomlands med flyg.

Är det därför kon får ta skulden för klimatförändringarna?

Studier har visat att 70 procent av växthusgasutsläppen från den mat vi äter kommer från den mat vi importerar. Mejeriprodukter och nötkött producerat i Sverige ger betydligt lägre utsläpp av klimatgaser per kilo än genomsnittet i världen. Svensk produktion av mjölk och kött är klimateffektiva även i jämförelse med EU.  

Svenska lantbrukare har av Johan Rockström, Sveriges mest kände klimatforskare, hyllats som de bästa i världen. Väljer du att äta livsmedel producerade i Sverige minskar du klimatpåverkan samtidigt som du bidrar till ett öppet landskap och till viktiga jobb på vår landsbygd.

 

Anita Boman Daniels

ordförande för LRF Dalarna

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons