Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Den politiska ledningen i Falun frambringar en mörk tid i kommunens ekonomi – om de får igenom sitt budgetförslag

Det är budgettider i Falun, den 15 oktober ska Kommunfullmäktige fatta beslut som kommer vara avgörande för Falu kommun de kommande tre åren. Den politiska ledningen har presenterat en budget som ger med ena handen och tar ifrån lika eller mer med andra. Med ett Alexanderhugg tänker man besluta om besparingar i kommun på närmare 70 miljoner kronor. Det innebär att besluten inte behöver tas i nämnderna eftersom fullmäktige givit direktiven.

Den enda ljusglimten i ledningens budget är de 50 miljoner som tillförs socialförvaltningen för att jämna upp tidigare års underfinansiering. Ljuset är emellertid kortvarigt, för samtidigt ställs krav på besparingar i förebyggande verksamheter, de som faktiskt på sikt kan verka kostnadsreducerande. Med tjärpapper lappar de skrovet, men slår samtidigt nya hål i det sjunkande skeppet.

Det är ett genomgående mönster i ledningens budget.

Till förmån för ett planerat överskott på cirka 70 miljoner kronor och en undanlagd buffert på 33 miljoner kronor, riktar den politiska ledningen sina sparkrav och det är kommunens anställda som får betala priset.

Vuxenutbildningen i kommunal regi kommer läggas ut på privata marknaden och det kommer innebära uppsägningar. För omvårdnadsnämndens räkning planeras hemtjänstgrupper och boende att privatiseras. Sparkravet bygger på att personalen i privat regi kommer få arbeta deltid, ha längre arbetstidsvecka och därmed även sämre lön. Att de som är anställda på de drabbade enheterna ensamt ska betala värdet av 6 miljoner årligen, ligger i ledningens krav på besparingar.

Likaså förespråkar ledningens budget löneorättvisa, eftersom inga pengar avsätts för att kunna jämka osakliga löneskillnader eller andra lönepolitiska satsningar. Sparkravet på kultur och fritid kommer ovillkorligen innebära färre antal fritidsgårdar och det är då landsbygden som får stryka på foten. Enviken är redan uppe på bordet för diskussion.

Den politiska ledningen frambringar en mörk tid i kommunens ekonomi, åtminstone om de får igenom sitt budgetförslag, vilket inte är någon garanti. När allianspartierna valde att ta ledningen av kommunen utan egen majoritet, lade man vågskålen i SD:s knä. Det innebär att SD nu faktiskt måste ta ställning, det räcker inte att bara rösta för sin egen budget. Att lägga ner sin röst är detsamma som att stötta ledningens nedskärningspolitik. Vi vet att SD vanligtvis med ryggmärgsreflex röstar med allianspartierna, men nu ligger korten på bordet och då gäller det också att stå för sina beslut och dess konsekvenser.

Att vänsterpartiets budget vore den bästa för kommunen och dess invånare står bortom allt tvivel. Med Vänsterpartiets budget skulle kommunen andas hopp, men risken är stor att budgetfullmäktige den 15 oktober nu bli en kamp om skademinimering.

Patrik Liljeglöd

Gruppledare Vänsterpartiet Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel