Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Den glömda landsbygden

Annons

Jag pratar om oss som bor i torp och på bondgårdar, vi som aldrig kommer kunna utnyttja kollektivtrafiken i någon större utsträckning utan att det skulle leda till orimliga kostnader och vara direkt dåligt för miljön och klimatet. Är vi bara bortglömda eller är vi helt enkelt bortprioriterade i politikers jakt på röster?

Vi får ofta bära oket när det kommer till klimatfrågor och ingen verkar tänka så långt som att det är vi som ger er mat på borden, mer klimat och miljövänlig mat på borden.

Det är vi som håller landskapen öppna, det är vi med vår generations tänkande skogsvård räddar den biologiska mångfalden, förlusten av den biologiska mångfalden är lika akut som klimathotet. Jag tror vi alla vet hur livsviktiga bina är för vår överlevnad och vad dom behöver är öppna landskap och varierad odling, så varför blir vi alltid så lägst prioriterade i landsbygdsfrågor och klimatfrågor? Vi får hela tiden höra att vi måste styra om till ett mer miljövänlig jordbruk och det håller jag med om, det finns nog ingen bonde som inte har den visionen.

På grund av att politiker så många gånger har ett tunnelseende så har vi inte en chans. Innan våra subventatiner på diesel tas bort så måste ett fungerande alternativ finnas, det är där vi måste börja. Men vart la då regeringen sitt fokus, jo på elcyklar!? En statusgrej för välbärgade innerstadsbor som tidigare använde vanlig cykel, åkte kollektiv eller kanske rent ut av använde sina ben, försök inte få mig att tro något annat. En elcykel kostar i snitt 17000 kronor så det är mycket pengar vi pratar om, även med ett bidrag/avdrag på 25 procent.

En elcykel kan vare sig användas av den ensamstående mamman i förorten med tre barn som ska till dagis, eller speciellt många människor på landsbygden och definitivt inte för att plöja åkrar även om det skulle se fantastiskt roligt ut om någon bonde försökte, ring mig då!

Rika behöver inte fler prylar, de behöver konsumera mindre helt enkel, hur kan detta vara så svårt att förstå? Att ta fram en elcykel är på inget sätt en miljövänlig historia och det visar sig nu att det slår helt fel även om tanken (i valtider) var god, jag undrar, fanns det ingen projektanalys innan detta beslut togs?

Skulle vi bönder ta lika förhastade beslut så skulle vi gå i konkurs inom ett par månader.

Så mina kära politikervänner, var det värt det? Hade inte denna miljardsatsning kunnat lagts på framtagandet av miljövänligare drivmedel istället?

Hade inte pengarna kunnat läggas på subventioner på drivmedel till oss på landsbygden som inte har ett val, som är beroende av bilen inte bara för att kunna ta oss till jobbet utan för att överhuvudtaget kunna hålla landsbygden levande?

Missförstå mig inte, jag förstår att drivmedel behöver beskattas hårdare för klimatets skull, jag är bara emot att det återigen är vi på landsbygden, vi som på riktigt kan göra Sverige till ett ledande land när det kommer till klimatsmarta val måste betala för det, medan innerstadsfolket kan slå sig på bröstet för de åker runt på något så urbota dumt som elcyklar, dessa subventionerade latemans fordon.

Frida Holmgren

Bonde och Vänsterpartist på Dalarnas landsbygd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel