Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Delar ni uppfattning med era partikamrater?

Det är med stor glädje vi läser budskapet från 16 liberaler som går ut och talar klarspråk (Aftonbladet 12 december). De menar att Liberalerna kommer inte att förhandla med SD. De är också tydliga i sitt budskap till Alliansens konservativa partier – M och KD – som de anser viker ned sig i och att de lierar sig med SD.

Av de 16 undertecknarna finns det nio kommunalråd, fyra regionråd och tre gruppledare. För oss är det särskilt intressant att det liberala kommunalrådet i vår grannkommun – Monica Lundin i Borlänge – tillhör kretsen som tar kampen mot nationalismen.

Vi socialdemokrater stöder den kampen och vårt parti har en lång historia där vi kämpar för internationaliseringen, mångkultur och demokrati. Vi vare sig förnekar eller förtrycker den nära och lokala kamp vi dagligen ställs i vad gäller de mänskliga rättigheterna och demokratins genomslag. Vi märker hånen – inte minst mot de fackliga organisationerna – med ord som vi nog trodde för länge sedan mönstrats ur den politiska debatten, men icke så i hela vårt landskap.

Mot den lokala och vardagliga upplevelsen av kampen att hålla nationalismen stången märker vi förstås särskilt vad som sker i vår egen kommun. Här har L satt sig i ett minoritetsstyre med C, M, KD och FA – och visar alltmer tiden lider att beroendet av SD ökar. Mot den bakgrunden riktar vi följande fråga till de två ledande liberalerna i Falu kommun – Svante Parsjö-Tegnér, gruppledare och Åsa Nilser, ks-ledamot:

Delar ni den uppfattning de 16 liberalerna framför att ni inte tänker agera som M och KD och därmed liera er med SD utan har ni samma demokratiska krut som finns hos det liberala kommunalrådet i vår västra grannkommun?

Roza Güclü Hedin

Ordf Socialdemokraterna i Falun

Örjan Fridner

Ledamot av verkställande utskottet i Socialdemokraterna

Svar direkt: Roza Güclü Hedin och Örjan Fridner skriver att Falualliansen där Liberalerna ingår, är beroende av SD. Till att börja med får vi konstatera att S+MP-regeringen som vi idag har i Sverige inte har en egen majoritet. Den är därmed beroende av hur SD och andra partier röstar i riksdagen och måste hela tiden agera utifrån detta.

Under mandatperioden 2014 till 2018 röstade SD med S+MP-regeringen 1193 gånger. Varför reagerar inte Güclü Hedin och Fridner över detta faktum? De väljer uppenbarligen att bli principiellt upprörda när det passar partipolitiken, inte när det finns principiella skäl att bli upprörda.

Regeringen och Falualliansen befinner sig alltså i precis samma position – ett minoritetsstyre där man måste få stöd från åtminstone ett oppositionsparti.

Den frågan som under Falualliansens styre som väckt mest debatt har handlat om skolans organisation på landsbygden. I den frågan hade S+SD+MP+VP precis samma ståndpunkt. Det är ingenting konstigt med det. Ibland kan partier med olika ideologier hamna i samma slutsats.

Vi liberaler verkar förstås för den politik vi tror på. I Falun gör vi det inom Falualliansen. Vi vill verka för att Falun ska vara en bra plats för människor att leva i. Om andra partier stöttar våra förslag så är det bra då kan det bli verklighet. Vi anser att det bästa vi kan göra är att prata om vår politik och rekommenderar Socialdemokraterna att berätta vad de vill istället för att ägna sig åt synnerligen långsökta spekulationer.

Vi liberaler i Falun är stolta att bevara demokratiska principer och därför arbetar vi efter ledorden frihet, öppenhet och i kommunpolitiken ekonomiskt ansvarstagande.

För övrigt önskar vi Roza och Örjan ett gott nytt år!

Svante Parsjö Tegnér och Åsa Nilser, kommunfullmäktigeledamöter för Liberalerna i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel