Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: De vill inte höja bidragen

Annons

Den borgerliga politiken bygger mycket på att man ska klara sig själv. Högern vill avprivatisera sjukvården, de vill inte höja bidragen och pratar gärna om hur mycket pengar låginkomsttagare skulle få i fickan om skatten var lägre i Sverige. Men när det kommer till svårare tider, som coronakrisen ekar det tomt från om högerpolitikerna. Varför? Svaret är enkelt, deras politik hade aldrig fungerat i ett sånt här läge.

För säg mig, vem kan inte vara socialdemokrat efter den här krisen? Regeringen har slopat karensdagarna, dessutom betalar staten tillfälligt ut sjuklönekostnader. Utan Socialdemokraterna som majoritet i regeringen hade det här troligen aldrig skett. För socialdemokratisk politik bygger på solidaritet, medans höger politik bygger på individualism och eget ansvar. Men individualism och eget ansvar hade aldrig fungerat i coronakrisen, inte ens för de rika.

Det är högerns politik som gör det svårt att förbygga krisen. För det är ni som har privatiserat mer, det är ni som har sänkt skatterna. Just det, borgaren har genomfört, sänkta skatter och avprivatisering är just vad som inte behövs i den här krisen. Det som behövs är skattepengar och statlig vård. Så klaga inte på regeringen, när det är politik som aldrig hade fungerat i den här krisen.

Tack vare regeringen får också studenter, men också gymnasieelever behålla sitt CSN trots att skolorna stänger och går över till distans. Det här beslutet tror jag knappast hade tagits av en högerregering, när Moderaterna själv har förslagit sänkt studiebidrag.

Jag avslutar med att fråga läsaren ännu en gång, säg mig vem kan inte vara socialdemokrat efter den här krisen?

Erika Frank

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel