Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Därför bygger vi demensboende i Mockfjärd

Byggnationen av ett nytt äldreboende för personer med demenssjukdom har varit en väldigt lång följetong i Gagnefs kommun. Glädjande nog fastställde kommunfullmäktige i januari detaljplanen för det nya äldreboendet och ett helt enigt kommunfullmäktige – alltså även oppositionen – beslutade också att ge kommunstyrelsen i uppdrag att genomföra upphandling av byggnation av äldreboendet i Mockfjärd.

Skälen till att kommunfullmäktige har beslutat att bygga ett samlat demensboende grundar sig i den sakkunniga professionens bedömning att det är ett stort värde att samla demensvården, inklusive dagverksamheten för personer med demenssjukdom, till en plats i kommunen. Inte bara för att nå en god driftsekonomi, utan för att på såväl kort som lång sikt kunna hålla en hög kvalitet i verksamheten och för att vara en attraktiv arbetsgivare. Kort och gott för att kunna erbjuda de kommuninvånare som har drabbats av demenssjukdom, och därför är i behov av hjälp, en god och anpassad vård.

Det blir inte billigare att bygga flera mindre enheter på olika ställen i kommunen. Det blir dessutom en sämre driftsekonomi med flera mindre enheter, vilket skulle försvåra möjligheten att få skattemedlen att räcka till all den välfärdsservice som vi vill erbjuda i kommunen. När det gäller demensvård så vill vi också kunna samla de spetskompetenser som de med demenssjukdomar är i behov av, vilket inte är möjligt med splittrade boenden. Personalens möjligheter att hjälpa varandra i arbetet förbättras också om boendet är något större och man är fler än då man är färre.

Varför har då kommunfullmäktige beslutat att kommunen ska bygga demensboendet i egen regi, och alltså äga boendet, när kommunfullmäktige tidigare fattat beslut om att låta en extern aktör bygga och äga fastigheten medan kommunen skulle hyra den? Det enkla svaret är att den ekonomiska analysen visade att det slutförhandlade hyresavtalet skulle bli avsevärt dyrare, sett över 25 år, jämfört med vad vi bedömer att kostnaden blir om kommunen bygger och äger själv. Detta trots en bra förhandling och gott samarbete med Magnolia, som var den aktör som var tänkt att bygga och äga boendet.

Framgick inte det här redan från början när kommunen inledde samarbetet med Svenska Vårdfastigheter, som sedan köpet upp av Magnolia? Nej, kalkylen såg annorlunda ut då. Förklaringen ligger framför allt i förändringen av räntan, som har sjunkit väsentligt och även långsiktigt ser ut att ligga lägre än vad som då kalkylerades.

Behovet av ett nytt demensboende är stort i Gagnefs kommun. Mycket stort. Kommunens personal gör ett fantastiskt arbete i de tillfälliga demensboendena, men de är inte alls anpassade för den här verksamheten och lever inte upp till de behov som finns. Att de är små och inte anpassade för verksamheten leder också till onödigt höga kostnader.

Därför är vi från majoritetens sida måna om att så snart som möjligt få till en bra, framtidsinriktad och långsiktigt hållbar lösning. Vi arbetar därför nu vidare för att bygga ett samlat demensboende på Högsveden i Mockfjärd, som ger en hög kvalitet för de boende, våra anställda goda arbetsförutsättningar och en kostnadseffektiv driftsekonomi.

Fredrik Jarl (C)

Kommunstyrelsens ordförande

Irene Homman (S)

Kommunstyrelsens vice ordförande

Jan Wiklund (M)

Gruppledare och ledamot av kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel