Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Därför behöver vi fira högtiderna jul och nyår

Under skolornas jullov detta speciella pandemiår 2020 finns det säkert en starkare längtan än vanligt efter att få uppleva det goda, varma och glädjefyllda som högtiden förknippas med för de allra flesta.

I en tid då samhället splittras upp allt mer – förstärkt av tilltagande individualiserad mediekonsumtion – ökar behovet av något som binder oss samman, av en återvunnen gemenskap och tillhörighet, ja, en stärkt upplevd samhällsgemenskap här i vårt Dalarna och Sverige.

Julen och nyårsfirandet är en sådan gemensam ”lägereld” eller samlande referenspunkt. Även om varje familj har sina traditioner, finns väldigt många gemensamma drag i vårt svenska julfirande och hur vi tolkar julens budskap till människan: att i ett gott samhälle skall vi alla bidra med att skapa gemenskap och ställa upp för varandra.

För ett år sedan diskuterades Skolverkets förslag till kursplaner. Man hade plockat bort delar som antiken, Bibeln och psalmer med koppling till kyrkoåret. Det blev massiva, och befogade, protester – och Skolverket tvingades backa.

Skälet till att reaktionerna blev så starka runtom i vårt land, handlar om det djupt kända mänskliga kulturella, andliga och själsliga behovet av gemensamma referenspunkter och traditioner.

När vi ser adventsstjärnorna i husfönstren eller adventsljusstakarna associerar vi till bilden av ett stall i Betlehem för nu dryga 2 000 år sedan med en grupp människor runt ett nyfött litet barn, själva ursprunget till den kristna julen, som firas runt hela vår jord.

Hemmens och skolornas kunskapsförmedling samt bildning i vårt gemensamma kulturella och andliga arv – många gånger förstärkt av trossamfunden – ger förståelse för samhället vi lever i och historien vi kommer ur.

Det är gemensamma kunskaper som sedan bildar grund för djupare analyser och reflektioner om vad som binder oss samman som folk och nation.

När den allvarliga smittspridningen pågår som värst i vårt samhälle inser vi var och en extra påtagligt vikten av att vårda och hålla fast vid traditioner och högtider som julen.

Likt våra förfäder behöver även vi en glädjens och fridens firande, en fest som binder oss samman såväl i vårt land som med människor världen över.

Lennart Sacrédeus (KD), ledamot i kultur- och bildningsnämnden Region Dalarna samt Mora kommunfullmäktiges ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel