Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Därför är fritt wifi en självklarhet 2016

Annons

Konkurrensverket har nu undersökt kommuner som bjuder medborgare och besökare på wifi på avgränsade platser som parker, torg och bibliotek, och fastslagit att det inte bryter mot konkurrenslagen.

Jag har stor förståelse för att telebolagen anser att fri wifi konkurrerar med deras 3G och 4G, men för mig är det här en ren infrastrukturfråga, och faktiskt också en demokratifråga.

Fri surf på biblioteket ger de som inte har råd eller möjlighet en chans att ta sig online. Wifi i stadskärnan är en naturlig förlängning av det, och ett bra exempel på när kommunen bör ta en marknadsmässigt oattraktiv investering för att öka servicen för medborgarna. Konkurrenslagen ser också till att kommunerna håller det på lagom nivå.

Idag, 2016, är tillgång till internet en infrastrukturfråga precis lika självklar som tillgång till el, rent vatten och vägar. Medborgare behöver kunna ta del av det demokratiska samtalet, företag vinner på att kunna låta anställda jobba från t.ex. caféer eller parker, och fördelen är självskriven för turisterna som slipper roamingavgifter.

Speciellt på landsbygden borde det här vara en självklarhet för att skapa en attraktiv kommun för alla grupper, inte minst unga. Och handen på hjärtat så finns det många exempel där skattepengar kommit till sämre användning än skattefinansierade surfzoner som påskyndar och underlättar digitaliseringen. Även teleoperatörerna borde kunna se fördelarna med en sådan utveckling.

Jonas Grenfeldt

VD Panang Kommunikation i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel