Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dan Ericson: Avskaffa alla privata vårdgivare

Ska det vara så svårt att förstå varför så många på särskilda boenden och hemtjänsten drabbats av viruset? För flera år sedan skars ett stort antal särskilda boendet ner i stort sett i de flesta kommuner och privatisering infördes. I och med detta pressades personalstyrkan ner, inte minst i privatföretagen, för där ska ju pengarna gå ner i ägarnas fickor.

Hur blev resultatet? Jo i och med en snäv bemanning, försöker personalen jobba så mycket som möjligt, för att det finns inga personalresurser, som kan täcka upp för dem.

Skyddsutrustning då? Samhället, alltså alla tidigare politiker, har tagit bort alla krislager.

När man väl fick in utrustning och delade ut det, så har det uppenbart varit så att på vissa vårdställen, som det stora i Stockholm där personalen vittnar om vilka problem de har haft att få tillgång till rätt och bra ändamålsenlig utrustning.

All personal på så väl särskilda boenden och hemtjänst gör ett förtjänstfullt arbete, ingen skugga skall falla över dem, ej heller över all vårdpersonal, som gör ett enormt jobb.

Jag hoppas att politikerna har tagit lärdom av nuvarande situation och ser till att vi alltid har katastrofutrustning när den behövs, för det här lär inte vara den sista pandemin.

Samtidigt ät det politikernas skyldighet att ha en bra personalpolitik med goda löner och en personaltäthet, som inte sliter ut personalen.

För att uppnå detta bör de privata vårdgivarna helst avskaffas.

Dan Ericson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel