Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dalasamverkan vill öka tryggheten för kvinnor i Dalarna – möjligheterna för barnmorskeledda förlossningskliniker utreds

Replik: Maja Gilbert Westholm (V) skriver om förlossningsutredningen i Dalarna. Att få barn är en livsomvälvande händelse. Vilken förälder minns inte det dramatiska ögonblicket när deras barn tog sitt första andetag? En positiv förlossningsupplevelse kan vara skillnaden mellan en lugn start med det nyfödda barnet eller ett förlossningstrauma. Trygghet och stöd under graviditeten och förlossningen borde vara en självklarhet för varje kvinna. Det gynnar hela familjen och samhället.

Mora BB stängdes år 2009 utan något demokratiskt beslut av de folkvalda i dåvarande landstinget. Menar verkligen Vänsterpartiets regionråd Maja Gilbert Westholm att tryggheten för familjerna var sämre då än nu?

Dalasamverkan vill ständigt öka tryggheten för alla familjer i hela Dalarna. Därför har vi nu har gett hälso- och sjukvårdsdirektören uppdraget att utreda hur förlossningsvården och mödrahälsovården före och efter förlossningen kan förbättras. Bland annat utreds alternativa vårdformer och en mer sammanhållen vårdkedja. Vi vill även att man utreder möjligheten att ha fler barnmorskeledda förlossningskliniker då fler kliniker innebär mer valfrihet och större trygghet.

För förstföderskor eller vid högriskförlossningar är det nästan alltid nödvändigt att föda på sjukhuset. För friska omföderskor och deras barn finns det däremot mycket som tyder på att det kan vara säkrare om förlossningen sker på en barnmorskeledd klinik. Ett exempel på hur det kan fungera i praktiken är Norge där förlossningen är indelad på flera nivåer och barnmorskorna ser, genom noggranna genomgångar, till att den födande kvinnan hamnar på rätt ställe utifrån patientsäkerheten.

I Dalasamverkans utredningsuppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören finns även frågan om att utreda på vilket sätt en sammanhållen vårdkedja kan införas i Dalarna. Idag möter gravida ofta olika personer i varje del av vårdkedjan. Vi vill istället att de som önskar i högre grad ska få möta ett och samma barnmorsketeam genom hela graviditeten, förlossning och eftervården. På så sätt ökar tryggheten, kunskapen och ansvaret för varje kvinna. Det blir även lättare att fånga upp de mammor som lider av fysiska eller psykiska problem efter förlossningen.

Utredningen är ett viktigt steg för att ge ökad trygghet och valfrihet för födande kvinnor och deras familjer – inte minst för de som idag har långt till förlossningen i Falun.

Varje födande kvinna ska kunna känna sig trygg med att det finns en barnmorska tillgänglig under hela förlossningen och varje födande kvinna ska känna sig trygg med att hon har en plats på förlossningen när det är dags att föda.

Birgitta Sacrédeus (KD), regionråd Dalasamverkan

Sofia Jarl (C), regionråd Dalasamverkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel