Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dalasamverkan överlåter till privata företag att lösa vårdens utmaningar

Så står det klart att Dalasamverkan, Region Dalarnas politiska ledning, beslutat att inkompetensförklara sig själva. Gott så, de deklarerar därmed offentligt vad vi alla andra redan vet. Att de själva saknar förmåga att organisera den bästa hälso- och sjukvården för regionens medborgare.

Ett utlåtande som enklast förklaras med följande motivering:

Två år in på mandatperioden konstaterar den borgerliga majoriteten som tagit Miljöpartiet i släptåg, att de inte själva har förslag på att lösa vårdens utmaningar. Därför vill de anamma Region Stockholms privatiseringsmodell som inte lett till annat än kaos, eskalerande kostnader, en ojämlik och ineffektiv vård. Det är vad de vill införa i Dalarna.

Först ut är att införa LOV inom BUP, vilket innebär att öppna marknaden för privata företag i hopp om de ska lösa medborgarnas eftersläpade behov av vård. Trots att motsatsen med största sannolikhet kommer vara resultatet.

I stället för att själva fatta nödvändiga beslut om verksamhetens storlek och att öka den egna förmågan, överlåter de till privata företag att försöka trolla med knäna och lösa de problem de själva inte har svaren på.

Förblindade av nyliberala tankegods hotas nu barn och unga med psykisk ohälsa, att kastas ut åt de hungriga vargarnas marknad där girighet blott råder. En marknad som starkt kommer bidra till att splittra och skingra möjligheten till att bygga upp en sammanhållen vård. Förvirring, vilsenhet och en än mer ökad känsla av maktlöshet kommer drabba de redan utsatta.

Bättre vore att i detta läge satsa på den egna verksamheten och därmed ge medborgarna en effektiv och sammanhållande vård.

Om ni nu anser er själva oförmögna att leda Region Dalarnas hälso- och sjukvård, kanske det vore bättre att kapitulera och lämna över ledningen till partier som faktiskt har tilltro till regionens förmåga och visioner för en bättre framtid för Dalarnas befolkning.

Patrik Liljeglöd (V), ordförande Vänsterpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel