Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dalarnas befolkning borde få gratis munskydd

Allt fler blir fattiga och arbetslösa i Sverige. Under rådande kristid ser vi det som än mer angeläget att mataffärer förbjuds att slänga bort överbliven eller utgången mat. Denna mat ska i stället skänkas bort till behövande.

Vår tro är att vi inte behöver invänta ny lagstiftning i riksdagen för detta, utan att kommunerna kan besluta om de nya reglerna i sina lokala ordningsstadgor. Detta uppmanar vi kommunerna att snarast göra. Med fördel kan Region Dalarna stödja nya lokala ordningsstadgor för detta ändamål.

Då covid-19 nu tyvärr återkommer i en andra våg, så vill vi uppmana Dalarnas kommuner till avgiftsfri inköpshjälp för dem som är över 70 år eller som är i en riskgrupp. På vissa platser kan förhoppningsvis även Svenska kyrkan och Röda korset hjälpa till med inköpen.

Vi vill även att både Dalarnas region och kommunerna i Dalarna börjar dela ut gratis munskydd av flergångstyp i högsta skyddsklassen FFP 3 till allmänheten. Detta kommer att minska smittspridningen en hel del, enligt nya rön.

Många har inte råd att köpa egna munskydd. Solidaritet behövs!

Ken Swedenborg (FFS), partiordförande tillika vidareutbildad undersköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel