Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dalarnas äldre och sjuka förtjänar god mat – inte politiska pekpinnar

REPLIK: På debattartikeln ”Klimatkrisen minst lika allvarlig som pandemin – Region Dalarna borde utlysa nödläge” den 7/10 av Maja Gilbert Westholm (V), Kajsa Fredholm (V) och David Örnberg (V).

Region Dalarna har höga ambitioner i arbetet med att minska koldioxidutsläppen. Detta är dock inte nog för Vänsterpartiet i regionen. För att sänka utsläppen vill partiet även försämra livet för våra äldre och sjuka som ligger inne på våra sjukhus. Man motionerar om att minska köttkonsumtionen med 25 procentenheter fram till 2025 och vill därför tvinga på en utsatt grupp en vegetarisk dag per vecka och införa en vegonorm där vegetariskt är standard och kött ett tillval.

Vilken påverkan detta skulle ha på klimatet är svårt att säga. Däremot skulle det med all säkerhet bidra till att kraftigt försämra livskvaliteten för denna grupp och göra problemet med undernäring ännu större.

Maja Westholm (V) med flera påstår i en motion att ”all forskning visar att köttkonsumtion är skadligt för hälsan”. Det stämmer inte. Enligt Livsmedelsverket är kött inte nödvändigt, men det innehåller en förhållandevis hög proteinhalt och viktiga näringsämnen som man behöver få i sig på annat sätt om man väljer att utesluta kött.

För friska personer som äter tillräckligt med mat är det normalt sett inte några problem att få i sig tillräckligt med protein genom en vegetarisk kost – däremot kan det vara svårare för regionens huvudsakliga målgrupp (äldre personer, sjuka personer, personer som ofta har nedsatt aptit, personer som har svårt för att tugga och svälja etcetera).

Äldre och sjuka förtjänar god mat, inte politiska pekpinnar.

Förutom att minska köttkonsumtionen med 25 procent i Region Dalarnas verksamheter motionerar partiet även om att utlysa ”klimatnödläge”.

Region Dalarna har redan högt ställda målsättningar för att minska klimatutsläppen. I svaret på Vänsterns motion redogörs för dessa: Tillsammans med Länsstyrelsen i Dalarnas län, Högskolan Dalarna, Byggdialog Dalarna och Dalarna Science Park ska regionen aktivt verka för att:

► Dalarna bidrar till de nationella energi- och klimatmålen om minst 85 procent utsläppsminskning till år 2045, jämfört med 1990.

► 70 procent utsläppsminskning i transportsektorn till år 2030, jämfört med år 2010.

► 100 procent förnybar elproduktion till år 2040.

I regionplanen för 2020–2022 har Region Dalarna för sina egna verksamheter satt målet att minska utsläppen av växthusgaser med 75 procent till år 2030, utifrån 2018 års utsläppsnivå.

Slutligen är det inte helt lätt att förstå på vilket sätt ett utlysande av ett regionalt klimatnödläge löser den globala utmaningen med höga koldioxidutsläpp och klimatförändringar.

Christer Carlsson (M), regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel