Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dalarna behöver lyssna på LO istället för Svenskt Näringsliv - för arbetarnas skull!

För alla oss som inte vill se fler arbetsplatsolyckor tändes ett hopp när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson nyligen meddelade att det snart kan vara ett lagförslag på plats som stärker de regionala skyddsombuden. Blir det verklighet kommer skyddsombuden att få tillträde till arbetsplatser med kollektivavtal även om inga medlemmar som arbetar på platsen är närvarande. Det är ett viktigt besked.

Med tanke på att antalet arbetsrelaterade dödsolyckor i slutet av juni 2019 uppgår till 29 stycken borde det vara högst angeläget för såväl fack som arbetsgivare att satsa på att stärka arbetsmiljöarbetet. Det är därför mycket oroande att Svenskt Näringsliv istället väljer att raljera över fackets roll. I samband med att lagförslaget lanserades kommenterade Svenskt Näringsliv nämligen till Ekot, Sveriges Radio, att: "frågan är för viktig för att lämnas över till facket".

Svenskt Näringslivs argument är att regionala skyddsombudsverksamheten inte är utvärderad och att man inte vet om verksamheten verkligen leder till ett bättre arbetsmiljöarbete. Det trots att årlig redovisning genomförs av förbund med regionala skyddsombud som sedan sammanställs av centralorganisationerna för att slutligen landa hos Arbetsmarknadsdepartementet.

Våra regionala skyddsombud vittnar om arbetsplatser med stora brister - arbetsgivares avsaknad av kunskap om rådande lagstiftning och därmed möjlighet att fullfölja arbetsmiljöansvaret, obefintlig skyddsutrustning, kemikalier som hanteras på felaktiga sätt och pressad personal som inte ens hinner med toalettbesök.

Samtidigt berättar de om bra samverkan med arbetsgivare, där regionala skyddsombud ses som en tillgång för en bättre arbetsmiljö, säkrare produktion och mer framgångsrikt företagande.

Med tanke på att företag bryter mot arbetsmiljöregler för att få konkurrensfördelar ser vi i Dalarna ett stort behov av utökat tillträde till arbetsplatserna. De företag som ignorerar svensk arbetsmiljölagstiftning genom att bland annat dra ned på kostnader för arbetsmiljön riskerar arbetstagarnas hälsa och konkurrerar ut de seriösa företagen. Det borde ligga även i Svenskt Näringslivs intresse att stoppa dessa.

Berit Müllerström, Andre vice ordförande LO

Lena Johnsson, vice ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel