Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Dalarna behöver fler ambulanser, inte fler ambulansbolag"

Det borgerliga styret i Region Dalarna går nu i sin regionplan fram med ett förslag om att privatisera ambulansverksamheten i Dalarna. Det är en riktigt dålig idé. Dalarna behöver fler ambulanser, inte fler ambulansbolag.

De senaste månaderna har påmint oss om vikten av god beredskap. Att ha kvar viktiga delar av sjukvården i egen regi är en del i den goda beredskapen. Det ger större rådighet och möjlighet att anpassa verksamheten i kris. Det ger också en mer sammanhållen vårdkedja och ambulanssjukvården i Dalarna är en viktig aktör för att utveckla vården med exempelvis snabbspår vid stroke eller höftfrakturer, utökat samarbete med vårdcentraler och snabb och säker vård vid akut hjärtinfarkt.

Ambulansverksamheten kan man inte chansa med. Att upphandla en sådan central verksamhet innebär att man var fjärde eller femte år ska ut med en ny upphandling där en ny aktör ska ta över verksamheten. Det ger sämre kontinuitet och oro för personalen. Dessutom finns risken för konkurs – något som faktiskt inträffade 2012 då den privata aktör som ansvarade för tre av fyra ambulansdistrikt i Region Skåne gick i konkurs. Från en dag till en annan riskerade regionen att stå helt utan ambulanser i stora delar av länet.

Den gången räddades man av en annan privat aktör som med kort varsel och undermåliga fordon gick in och tog över verksamheten. Konkursen kostade skånska skattebetalare 49 miljoner kronor.

Det borgerliga styret i Region Dalarna menar att en privatisering av verksamheten skulle kunna ge en besparing. Förutom att de helt räknar bort risken för konkurs skulle de nog behöva fundera över vilka typer av besparingar man kan göra på en ambulansverksamhet.

En ambitiös utredning från Region Skåne där man jämförde offentlig och privat regi av ambulanssjukvård visade att de privata visserligen var billigare men att det berodde på sämre kollektivavtal för de anställda med mindre tid för återhämtning, lägre krav på fordonen och sämre möjligheter till kompetensutveckling för personalen.

Om nu det blågröna styret tycker att detta är saker man vill spara på skulle man ju faktiskt kunna göra det även i egen regi. Men är det verkligen rätt väg att gå?

De senaste åren har flera ambulansutredningar gjorts i Region Dalarna. De visar på behovet av fler ambulanser – inte fler ambulansbolag. Vi behöver stärka vår beredskap i hela sjukvården och en viktig pusselbit är att vi inte leker affär med viktiga beredskapsresurser.

Befolkningen i Dalarna ska kunna vara trygga med en ambulanssjukvård som håller hög kvalitet även fortsättningsvis.

Elin Norén (S)

Abbe Ronsten (S)

Sebastian Karlberg (S)

Oppositionsråd Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel