Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: CUF: Sätt stopp för Borlänges integritetskränkande drogtester!

Nyligen presenterade Borlänge kommun efter beslut i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden inför höstterminen en ny drogpolicy på kommunens skolor. Denna policy innebär kortfattat att elever och hela klasser nu slumpmässigt ska kunna plockas ut för att drogtestas. Policyn sägs ha i syfte att minska drogbruk och drogmissbruk bland eleverna, detta trots att det varken finns forskning eller erfarenheter från andra kommuner om att detta är ett effektivt sätt att minska drogmissbruk. När det kommer till kritan är detta beslut enbart ineffektiv signalpolitik som endast kommer resultera i att elevers personliga integritet kränks och att stigmatiseringen ökar ytterligare. Borlänges politiker måste ta ansvar på riktigt, lyssna på forskningen och genast skrota de moraliserande och integritetskränkande drogtesterna.

Sverige har under en lång tid haft en ytterst restriktiv syn på narkotika och narkotikabruk. Kanske känns det rätt i magen för många att förbjuda, moralisera och skrämma upp folk för att få bukt med det narkotikamissbruk som finns i samhället. Tyvärr är verkligheten en annan, något som både forskning på området samt statistik från EU:s narkotikabyrå visar. Det svenska förhållningssättet har, istället för att minska drogbruket lett till EU:s näst högsta narkotikadödlighet.

Vidare har Skolinspektionen, en statlig myndighet, aktivt avrått från att införa drogtester på skolor. Tester måste ske på frivillig väg för att det ska ske inom lagens ramar, något Skolinspektionen menar inte alltid efterföljs. Exempel finns på skolor som infört drogtester där elever i praktiken tvingats till att testats då de i annat fall riskerat att exempelvis inte få delta vid praktik. Detta gör inte testet frivilligt.

Det är ett faktum att elever står i en beroendeställning gentemot skolan och skolledningen. Att då misstänkliggöra elever som står upp för sin integritet och säger nej till att bli testade innebär en grov integritetskränkning för dessa elever. Inte nog med detta så rör sig skolan farligt nära gränsen till vad som står utanför lagens ramar. Alla har vi rätt till frihet och personlig integritet, rättigheter som för oss i Centerpartiets Ungdomsförbund är oinskränkbara. Dessa rättigheter gäller även gymnasieelever.

Borlänge kommun måste respektera elevernas personliga integritet samt lyssna på forskningen såväl som på Skolinspektionens avrådan. Om Borlänges politiker hade haft råg i ryggen och vågat mer, hade man vidtagit andra åtgärder som gjort skillnad på riktigt. Åtgärder som hade varit forskningsbaserade, som exempelvis satsningar på utbildning samt skademinimerande och förebyggande insatser. På så sätt hade de, istället för att syssla med ineffektiv och integritetskränkande signalpolitik kunnat göra riktig skillnad för kommunens ungdomar.

Linus Karlén, distriktsordförande CUF Dalarna

Agnes Bergkvist, vice distriktsordförande CUF Dalarna

Emma Werkmästar, kassör CUF Dalarna

Oskar Perers, ledamot CUF Dalarna

Ida Wallinder, ledamot CUF Dalarna

Rasmus Alriksson, ledamot CUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel