Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: CUF Dalarna: Ungas psykiska hälsa kan inte vänta

Endast 20 procent av unga i Dalarna som söker sig till Barn-och ungdomspsykiatrin (BUP) får enligt statistik från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) hjälp inom 30 dagar, och endast 66 procent kunde påbörja en fördjupad utredning eller behandling inom 60 dagar.

Detta i kontrast till närliggande regioner såsom Gävleborg och Värmland där 69 respektive 65 procent får hjälp inom 30 dagar, klart högre än Dalarna. Statistiken visar även att endast en region, Gotland, klarar vårdgarantin inom barn-och ungdomspsykiatrin. Detta är något som vi ser oerhört alarmerande på. I en tid där psykisk ohälsa blivit något av en folksjukdom, inte minst bland unga, krävs reformer som kortar köerna och ser till att fler unga får hjälp i tid, innan det är för sent. En sådan reform menar vi är att införa valfrihet enligt LOV inom Dalarnas barn-och ungdomspsykiatri.

I en tid av ökande psykisk ohälsa i samhället, och bland unga i synnerhet är det otroligt viktigt att psykiatrisk hjälp finns tillgänglig när och där det behövs. Det är av denna anledning vi ser att nytänkande och nya lösningar behövs för en bättre och mer tillgänglig barn- och ungdomspsykiatri.

Vi välkomnar att Centerpartiet och Dalasamverkan nu ökar satsningarna på barn och ungas psykiska hälsa, både genom exempelvis ökade anslag, men också nya satsningar såsom mobila team inom psykiatrin och införande av möjligheten till samtalsstöd via regionens vårdapp. Detta är något vi tror kommer göra stor skillnad för Dalarnas unga, inte minst unga på gles-och landsbygd. Men vi vill gå steget längre.

I syfte att förbättra verksamheten, korta köerna och öka valfriheten anser vi att möjligheten att införa valfrihet inom barn- och ungdomspsykiatrin enligt Lagen om Valfrihetssystem (LOV) bör utredas, något vi i CUF nu kommer motionera om till Centerpartiet Dalarnas distriktsstämma senare i vår. Detta skulle då innebära att regionen öppnar upp för att vårdsökande ska få möjlighet att välja mellan regionens egen verksamhet och andra vårdaktörer samt att vi får en större mångfald av vårdutförare som kan konkurrera om kvalitet.

Vi ser det även som en självklarhet att det ska finnas ett gott regelverk kring detta som säkerställer att den verksamhet som bedrivs präglas av tillgänglighet, effektivitet och god kvalitet.

Införandet av (LOV) inom vården som Centerpartiet och den tidigare Alliansregeringen genomförde har lett till ökad valfrihet för patienter och vårdsökare, att antalet vårdgivare blivit fler samt att köerna blivit kortare.

Att ha möjlighet att välja vilken vårdutförare som passar en bäst anser vi vara en självklarhet. Därför ser vi det som en viktig reform att även erbjuda denna valfrihet inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Linus Karlén, Distriktsordförande CUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel