Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Coronakrisen har visat att vi kan ställa om samhället – nu fortsätter vi på den vägen för klimatets skull

Det är dags att skifta fokus. Från pandemin tillbaka till den stora frågan. Hoten mot klimatet och den biologiska mångfalden. Hur kommer den värld att se ut som våra barn och barnbarn ska leva i? Hur kommer världen att förändras under den tid vi har kvar?

Klimatet är vår ödesfråga. Vi talar inte längre om en kommande klimatkatastrof utan om den katastrof som pågår här och nu. Bränder, översvämningar, orkaner, sommarens värmerekord, Golfströmmen försvagas, isarna smälter. Permafrosten tinar. Den skrämmande utrotningen av arter. Här avverkas de sista gamla skogarna och hela tiden brinner regnskogen. Allt flimrar förbi i medierna.

Coronan och de pandemier som väntar är också en följd av hur vi överutnyttjar naturen.

Vi har drygt sju år på oss att sänka koldioxidutsläppen till noll, för att förhindra att temperaturen stiger mer än 1,5 grad, Parisavtalets mål. Nu måste alla beslut och åtgärder ha ett långsiktigt perspektiv. Att räkna ekonomisk lönsamhet på det gamla sättet går inte. Vi kan inte ha evig tillväxt. Vi har bara ett klot.

Pengar är bara ett medel för byteshandel. De har inte något värde i sig. Allt de representerar har sitt ursprung i naturen. Den ger oss allt vi behöver – mat, bostad, kläder, värme. Om vi inte värnar om och samarbetar med naturen kommer den att överge oss.

Vårt samhälle drivs av makt och kortsiktig girighet för ett fåtal. Tänk om det i stället var hopp och kärlek till naturen, oss själva och våra efterkommande som drev oss.

Det fanns kunskap om att pandemier skulle komma. Men det gjordes inga förberedelser. Det finns kunskap om effekterna av den globala uppvärmningen. Men det görs inga förberedelser. Coronan har lärt oss att vi måste tänka efter före. Det måste finnas beredskapslager. Vi måste hushålla med de begränsade resurser vi har. Hotet mot mänsklighetens överlevnad kräver att vi ställer om. Det kräver fantasi, empati och ett långsiktigt tänkande.

Våren har visat vilken kapacitet som finns. Vi har varit duktiga på att snabbt ställa om på frivillig väg. Det har inte varit omöjligt att ändra vanor. Vi har rest och shoppat mindre, semestrat hemma och varit mer ute i naturen. Nu fortsätter vi på den vägen.

Nu måste politikerna ta sitt ansvar och se till att hela samhället ställs om för att göra vårt land koldioxidfritt. Vi behöver nya transportsystem, ett nytt sätt att tänka på ekonomi och nya regler och lagar för att göra en klimatvänlig tillvaro möjlig.

I dag, fredag den 25 september, ska en internationell demonstration äga rum med målet att manifestera utanför kommunhus i hela landet. Vi återupptar därmed våra manifestationer och samlas för 64:e gången vid Rättvikshästen framför kommunhuset. Hästen är nyrenoverad och vi har samlat krafter under vårt påtvingade uppehåll.

Väl mött!

Heléne Wiberg, Fridays For Future Rättvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel