Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Classic Car Week - förändra eller lägg ner!

När man kör in mot Rättvik möts man av förbudsskyltar som informerar om att tomgångskörning bara är tillåten i en minut. Detta budskap är bra och bör respekteras. Kommer man dock till Rättvik vecka 31 är det precis tvärtom - då körs tusentals fordon omkring i kommunen på tomgång under hela veckan.

Dessa fordon, som till största delen är 30 år eller äldre, är då skattefria. Fordonen är till största delen personbilar och saknar oftast helt någon form av avgasrening. Så här kan det inte fortsätta!

I år firar Classic Car Week 28 år och ser fram mot ett 30-årsjubileum. Föreningen har extremt låga miljömål och i sin utskickade broschyr ber man besökarna att slänga sopor i utställda tunnor och att tänka på källsorteringen. Detta duger inte år 2019.

Avser man en fortsättning för föreningen måste man göra mer och bättre. Någon form av miljöanpassning borde gå att klara av då man är ungefär 300 personer i organisationen och dessutom får stöd från Rättviks kommun.

Saker som enkelt kan genomföras är till exempel att ta ut en tillfällig miljöavgift på de fordon som deltar under veckan. Exempelvis på 500 kronor per bil. Jag är säker på att ingen skulle protestera mot den summan och det insamlade kapitalet kunde användas till en miljöfond där unga personer kan erhålla bidrag till bra miljöprojekt.

En annan bra förändring skulle vara att under den stora cruisingen ställa upp bilarna på lämplig uppställningsplats och istället låta besökarna gå runt och beskåda. Detta skulle påverka miljön mindre negativt och ge en pluseffekt på besökarna som då får röra lite på sig.

Det finns givetvis mycket mer att förändra men en förändring är ett måste om man avser en fortsättning på Classic Car Week.

Vi alla har idag vetskap om klimatförändringarna, även om det kan finnas en och annan förnekare även i Rättvik. Vid förra årets Classic Car Week samtalade jag med kommunalrådet och en kommunpolis. De höll då med mig i sak om att en förändring av veckan är ett måste. De uttryckte dock även att denna tillställning var bra för handeln i Rättviks kommun. Min uppfattning är den att man inte kan tillåta hur mycket miljöförstöring som helst med ett sådant argument - det duger inte 2019.

Det vore en dröm om det dök upp någon som Greta Tunberg i Rättvik för att väcka upp befolkningen och politikerna.

Det finns idag 11 469 408 registrerade fordon i Sverige. Av dessa är 6 924 757 personbilar och av dom är 1 878 963 avställda av olika orsaker. I Rättvik under Classic car Week är många av bilarna som kommer till kommunen just så kallade 30-åringar eller äldre - bilar som oftast helt saknar någon form av avgasrening.

Det är helt otroligt att en kommun 2019 kan acceptera att bidra till klimatförändringen i en så stor omfattning. De som förstör miljön måste också vara med och betala. Vi bör nog återinföra fordonsskatt på alla bilar!

Dalarna är ett av de län som har längst vårdköer till cancerbehandling. Vi kan inte, som vuxna människor, bara stå och titta på och applådera under vecka 31 i Rättvik när alla dessa tusental gamla bilar åker runt i kommunen och förstör vår miljö! Jag har full förståelse för att bilarna är vackra att titta på. Men det är dom också stillastående.

Vi som lever i Dalarna och i synnerhet i Rättvik måste nu ta ett miljöansvar och skapa en förändring. Jag tror inte att Classic Car Week-staben klarar av det själva. Jag tvivlar på att kunskapen såväl som viljan finns.

Naturligtvis förekommer det dessutom många andra tråkigheter under Classic Car Week - fylleri, stölder, skadegörelse, misshandel, sexbrott, rattfylleri med mera. Dessa problem överlåter jag dock till polisen att lösa.

Jag hoppas och önskar nu att många personer i Dalarna reagerar på detta inlägg och gör gemensam sak i ett förändringsarbete - annars är Classic Car Week om bara några år ett minne blott.

Ante, för ett friskare och hälsosammare Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel