Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centerpartiet vill se en mer flexibel arbetsmarknad

Replik: Rickard Rudolfsson och Tony Björk försvarar nu gällande system, trots att vi alla ser hur klyftorna ökar mellan dem som har jobb och de som är arbetslösa. Centerpartiet vill förnya den svenska modellen så att det blir lättare att komma in på arbetsmarknaden, så att företag kan lättare kan utvecklas och anställa och fler.

Vi är överens om att medarbetarnas kompetens är den viktigaste tillgången för arbetsgivaren. Då måste reglerna på arbetsmarknaden fokusera mer på kompetens än vad den gör idag. Kopplat till det måste vi utveckla möjligheterna att utbilda sig under hela livet. Det behövs bättre villkor för företag att utbilda sin personal på arbetsplatsen och bättre villkor för att studera

Det måste också vara möjligt att anställa personer som är långt ifrån arbetsmarknaden till en lägre lön, en lön som trots allt är högre än den inkomst som ett bidragsberoende ger. Vi bedömer inte att en sådan särskild anställningsform skulle sänka lönerna i allmänhet. Särskilt inte i den situation vi har idag med stor brist på arbetskraft.

Vi känner till ett antal små företag som tvekar inför att anställa fler medarbetare. Oron handlar dels om risken att göra en felbedömning av personens kompetens, dels om hur stor personalstyrka företaget kan bära. En mer flexibel lag om anställningsskydd skulle göra att fler vågade prova att växa.

Centerpartiets förslag handlar om:

- att den som behöver lära sig jobbet på jobbet skall kunna börja med en lägre lön, till exempel genom en ny form av lärlingsjobb

- kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för de som är nya på arbetsmarknaden de första två åren

- att företagens vilja att investera i personalens kompetens förstärks, exempelvis genom ett kompetensavdrag

- turordning vid uppsägning ska utgå från kompetens, inte anställningsår.

- Fackförbund ska inte kunna vidta stridsåtgärder mot små företag om de anställda där själva inte har någon konflikt med arbetsgivaren.

- Det måste finnas en proportionalitetsregel mellan vad facket försöker uppnå med sina stridsåtgärder och den skada det lilla företaget eller samhällsekonomin utsätts för.

Dessa förslag kommer att stärka svenska små företag och ge möjligheter till fler att komma in på arbetsmarknaden. Rickard och Tony, som vi nu uppfattat företräder fackföreningsrörelsen, vill inte se några förändringar. Vi är säkra på att majoriteten av läsarna inser att dagens problem på arbetsmarknaden är annorlunda än gårdagens och att nya förslag måste provas.

Karin Örjes, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel