Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centerpartiet verkar ha som främsta mål att krossa fackföreningar

Kravet på inskränkningar i Las är att det ska bli lättare att göra sig av med anställda. Som vi ser det är ansvariga för personalrekrytering inte lika kunniga på personal och vilka de anställer i sitt företag. I brist på denna kunskap måste de ändra regelverket, ta fram anställningsformer som är förödande för den anställde och sänka trösklar för vissa grupper. Varför ställs det inte krav på chefen i ett företag? Sluta behandla dom som okunniga och oförmögna.

Vi ser att Centerpartiet verkar ha som främsta mål att krossa fackföreningar som är arbetarens gemensamma kollektiv – för tillsammans har vi stor påverkan.

LOV och andra verktyg som används för att privatisera den offentliga sektorn driver inte löner uppåt – utan nedåt. Den naturliga förklaringen till det är att om vinstmarginalen ska maximeras så kan inte löneutvecklingen ske i önskad takt för arbetare. Men detta leder ofta till sämre arbetsmiljö och lägre bemanning, högre arbetsbelastning och osäkrare anställningar.

Men några få tjänar såklart på detta. Investerare, aktiespekulanter och närmaste ledning kan ta ut de vinster som istället skulle gått tillbaka till verksamheten.

En ytterligare aspekt på konsekvenser för privatisering och avregleringar i välfärden är att det drastiskt försämrar en levande och utvecklad landsbygd, som redan är hårt drabbad av nedmonterad samhällsservice.

För landsbygden som sett banker, post, apotek, arbetsförmedling, kollektivtrafik, skola och omsorg läggas ner eller flytta så är det påfallande hur vinstdriften slår ut dem som är i behov av en fungerande välfärd. Vinstmöjlighet och lönsamhet blir viktigare än vilka behov som efterfrågas på landsbygden.

Rovkapitalister söker sig dit där det finns en marknad att tjäna kosing. Och det är sällan landsbygden som faller under marknadens förtryck.

Arbetare och landsbygd utan stöd är en livegen person och landsbygd som är död.

Drivande i denna utveckling finns Centerpartiet, med grund i bonderörelsen och tidigare bärare av partinamnet Bondeförbundet. Hur har de själva kunnat vara drivande i denna utveckling? Har Centern blivit Stureplansbönder sippandes på kaffe latte?

Tony Björk

Rikard Rudolfsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel