Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Centerpartiet Smedjebacken: Dags för jämställt försörjningsstöd i Smedjebacken

Ekonomisk jämställdhet är på många vis en av grundförutsättning för att kunna skapa ett mer jämställt samhälle där alla individer, oavsett könsidentitet får rätt förutsättningar till ekonomisk självbestämmande och egenmakt. Trots detta är det fortfarande vanligt i många kommuner, även i Smedjebacken, att försörjningsstöd till par, gifta såväl som sambos, betalas ut till en av parterna snarare än att delas lika mellan dem båda.

Möjligheten till ekonomisk egenmakt är viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv. Inom en parrelation finns annars risken att ena partnern hamnar i en ekonomisk beroendeställning gentemot den andra partnern, något som då begränsar friheten till självbestämmande hos partnern utan kontroll över hushållets ekonomiska resurser. För någon som lever i ett destruktivt förhållande är även ekonomisk egenmakt en viktig förutsättning för att kunna ta sig ur förhållandet och för att ekonomin inte ska kunna användas som ett maktmedel mot denne.

Det är därför fel att kommunen idag per automatik betalar ut hela försörjningsstödet till den ena parten i ett förhållande. Kommunen ska inte stå i vägen för mer jämställdhet.

Detta har införts på flera håll i landet. Bland annat i Lund som efter initiativ från Centerpartiet infört det tidigare under hösten, samt i Malmö där man nu kollar på saken. Även där efter initiativ från Centerpartiet. Det är dags att även Smedjebacken följer efter. Därför lämnar nu Centerpartiet i Smedjebacken in en motion om frågan till kommunfullmäktige.

Att alla kommuninvånare har möjlighet till ekonomiskt självbestämmande anser vi vara viktigt för jämställdheten i kommunen. Att som praxis betala ut det ekonomiska stödet lika mellan de båda parterna i ett förhållande skulle göra Smedjebacken till en mer jämställd, och därmed lite bättre kommun.

Linus Karlén

Kommunfullmäktigeledamot för Centerpartiet i Smedjebacken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel