Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Centerpartiet respekterar demokratin

Vänsterpartiets Lars Handegard uttalar sig i debattartikel i NLT att ett förslag från (V) i Social och Utbildningsnämnden inte hade beaktats. En V-ledamot i SUN anmälde vid nämnden den 26/5 ett extra ärende och läste upp ett förslag för organisation av förvaltningens arbete. Handegard är en politiker med lång erfarenhet, som känner till de formella kraven på behandlingen av ärenden i kommunala nämnder. Förslag om kommunala beslut måste vara beredda och upptagna mötets dagordningen. Det innebär, att det måste finnas skriftligt underlag som är tillgängliga för nämndens ledamöter i rimlig tid innan mötet. Att ta beslut på ett muntligt förslag vid ett extra ärende är alltså inte förenligt med kommunallagen. Ett sådant agerande skulle innebära ett demokratisk underskott, då nämndens samtliga ledamöter inte skulle ha haft möjlighet att bilda sig en uppfattning av beslutets omfattning och konsekvenser.

Lars Handegard ljuger inte. Han är en tydligt ekonomisk sinnad person vad gäller att hushålla med sanning. Den muntliga förslagsframställan fick förslag från flera av de övriga i nämnden, att på något sätt pausa förslaget. Vi var flera som försökte den vägen. Men icke, omedelbart gällde. Koll på 11 röster är inte raketforskning. V ville ha ett avslag. V fick ett avslag. Undertecknad har fortfarande inte sett förslaget i skriven form, än mindre i beredd form. V visar inget intresse för detta. Min fundering blir: söker Handegard strid där han ställer sig på det demokratiska underskottets sida? Vill minnas att förslaget siktade in sig på skolkansliets (reservation för felminne) personal och verksamhet. Sätt V-förslaget i kontexten: ”Kan skolungdomar åka buss från Grängesberg till Ludvika kan kommunala tjänstemän åka åt andra hållet också”. Anslaget figurerar publikt i V-kretsarnas facebookflöde i Ludvika.

Fundering; är detta en tillrättavisning av tjänstemän? Vi som lägger åtskilligt med både tid och energi i olika kommunala forum måste försöka stå för ”Någon djävla ordning …” som någon på vänsterflanken uttryckte det. V´s förslag innehöll, vill jag minnas, goda intentioner. Bra förslag ska man vara rädd om och dess resa vårdas väl. Det gör man främst genom att upprätthålla respekten för demokratin.

Centerpartiet i Grangärde-Ludvika värnar och står upp för:

- Utveckling och goda levnadsvillkor i HELA kommunen.

- I Grängesberg: Vision Grängesberg 2.0, Projekt BID Grängesberg, EKO-museum Bergslagen-Besöksmål i samverkan. Utökat antal seniorlägenheter. Is-anläggningen på Grängesvallen. Disponentparken. Naturligtvis händer det mycket mer än så. Fakta är att det sker en hel del i Grängesberg, framförallt genom lokala initiativ, ibland via kommunalt stöd.

- Ordning och reda i den kommunala ekonomin.

- Respekt för den kommunala demokratin

Yngve Thorné (C) 2:a vice ordförande Social och Utbildningsnämnden Ludvika

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips