Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centerpartiet hycklar i vargpolitiken – sviker Sveriges jägarkår

Centerpartiet fegar ur kring en sänkning av nivån på den svenska vargstammen. När partiet nyligen röstade nej till Sverigedemokraternas och Moderaternas motioner om sänkt gräns för gynnsam bevarandestatus på Sveriges vargstam innebar det att ingen riksdagsmajoritet nåddes.

Nu försöker Centerpartiet reparera det sänkta förtroendet efter kritik från bland annat jägarhåll som går att läsa i olika jakttidningar.

I riksdagen la Centerpartiet dessutom själva fram en motion där partiet skriver: ”Centerpartiet vill ha en situation där vargens gynnsamma bevarandestatus nås vid 170–270 individer”. Trots det, när Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna behövde Centerpartiet för att nå en majoritet i miljö- och jordbruksutskottet, så fegade Centerpartiet ur och vägrade ge sitt stöd.

Sverigedemokraterna och Moderaterna hade motioner med olika skrivningar som ingick i utskottets beredning men båda partier vill att Sverige ska hålla vargstammens numerär i nedre delen av det intervall som riksdagen beslöt om 2013 – alltså precis som Centerpartiet.

Den åsikten, att hålla vargstammens numerär i nedre delen av intervallet, har för övrigt Sverigedemokraterna motionerat om de senaste tre riksdagsåren men varit ensamma om fram till detta riksdagsår.

Nu försöker alltså Centerpartiet reparera skadan genom ett nytt initiativ i miljö- och jordbruksutskottet. Partiet förordar en effektivare skyddsjakt på varg där det vid behov ska möjliggöras att tillåta skyddsjakt på hela revir i stället för på enskilda individer. Vidare framgår det att Centerpartiet, i det förslag man lagt fram, bland annat vill göra det tryggare, enklare och snabbare att ansöka om skyddsjakt.

Att detta förslag läggs fram just nu ser snarast ut som ett försök att överskugga det faktum att man just stoppat ett att åstadkomma en varaktig minskning av vargstammen.

Jakt i hela revir har med fördel praktiserats vid licensjakter. Möjligheterna till detta skulle ha blivit än större med en riksdagsmajoritet för en sänkt gynnsam bevarandestatus, något som Centerpartiet ju röstade mot och satte käppar i hjulet för.

För att finna effektiva initiativ om skyddsjakt behöver man inte gå längre än till Sverigedemokraternas motion "Svensk jakt- och viltvård". Ett av initiativen är skyddsjakt på rovdjur föregången av lokal remissinstans så att beslutsunderlaget tar till vara på lokala kunskaper och kännedom om problematiken i närområdet.

Vi i Sverigedemokraterna har också föreslagit att begreppet skyddsjakt måste vidgas och i högre grad användas i förebyggande syfte. I lika hög grad måste ersättningarna för drabbade djurägare ses över och sättas i relation till den verkliga ekonomiska skadan. Dessa åtgärder skulle mildra den upprörda stämning som råder i bygder där rovdjur gått till angrepp. Det skulle också öka acceptansen för de rovdjur som etablerat sig i bygden med omnejd.

Det är tydligt att Centerpartiet står på en ostadig grund vad gäller jaktpolitik med ständiga svek och en återkommande otydlighet. På det viset stärker de inte sina aktier hos jägarkåren utan har med rätta hamnat i en svekdebatt.

Det verkar snarast som att Centerpartiet vill undvika att gå emot regeringen och hellre låter Miljöpartiet styra vargpolitiken fram till valet.

Runar Filper (SD), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Mats Nordberg (SD), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel