Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Centerpartiet har inga skyldigheter att samarbeta med SD

Det framförs synpunkter om att borgerliga partier borde samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag vill försöka bemöta argumentationen.

1. Vi måste bryta beröringsskräcken med SD.

Svar: Det finns ingen skräck. Även om jag fruktar vad SD:s politik kan leda till är jag inte rädd. Vi vill inte samarbeta med partiet på grund av dess i icke-liberala/humanistiska grundsyn.

2. Jimmy Åkesson är utsatt för vuxenmobbing.

Svar: Visserligen kanske personangrepp förekommit men inte från oss i Centern. Vi angriper SD:s företrädare med sakargument när de uttrycker sig rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt. Vi vill inte samarbeta med ett parti som har sådana företrädare.

3. Vi måste visa respekt för SD:s väljare.

Svar: Hur har vi brustit i den? Vi har innan valet talat om vad vi står för, vilka vi vill samarbeta med. Varför måste vi tvingas samarbeta med SD för att ett visst antal människor röstat på partiet? Det är vi i Centerpartiet som bestämmer vilka vi vill samarbeta med. Vi har ingen skyldighet gentemot SD:s väljare i det avseendet – våra skyldigheter omfattar de som röstat på oss.

4. En borgerlig majoritet kan inte ta makten på grund av att SD stängs ute.

Svar: Så enkelt är det inte. Låt oss problematisera begreppet ”borgerlig”. Från början syftar det på en företagare med rättigheter att vara verksam inom ett visst område. Senare översattes det till att avse en samhällsklass. Vi menar med borgerliga partier sådana som inte är socialistiska. Borgerliga partier står för konservativa eller liberala idéer. SD är i våra ögon ett nationalistiskt, protektionistiskt, visserligen konservativt, auktoritärt parti sprungen ur en av de värsta ideologier världen skådat. Det blir tydligt att kategorin ”borgerlig” inte räcker till här, även om det finns konservativa drag i SD.

5. Hur stora ska de bli, SD tjänar på att vara offer/utstött.

Svar: Jag är uppriktigt ledsen, men det är knappast vårt fel. Allt vi i Centerpartiet kan göra är att presentera vår politik och hoppas att människor röstar på oss.

Fredrik Adolphson

Centerpartiet i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel