Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Centerkvinnorna: Efter #metoo, inför sex- och samlevnadskunskap som obligatoriskt ämne och tydligare riktlinjer

Annons

Nu har det gått lite mer än ett år sedan uppropet #metoo briserade. Kvinnor från alla yrkesgrupper har räckt upp en hand, många har trätt fram och vittnat om sexuella övertramp. Kritik har riktats mot bristande ledarskap och unkna organisationskulturer, men vi diskuterar fortfarande vad som krävs för att ett brottsoffer ska vara trovärdigt och trippar fortfarande på tå för förövare. Inget är ännu vunnit.

Centerkvinnorna ser ingen enkel lösning, men åtgärder för förändring måste nu prövas och utvärderas. Ett aktuellt initiativ är till exempel Svenska Filminstitutets så kallade green card. Här ställs krav på att den som berättigas ekonomiskt stöd ska kunna uppvisa dokumenterad kompetens inom diskrimineringslagstiftning, med fokus på sexuella trakasserier. Motsvarande green card skulle kunna implementeras i fler verksamheter, på individ- och chefsnivå, liksom för organisationer som får stöd genom statliga medel.

Centerkvinnorna vill dessutom se att arbetsgivare får tydliga riktlinjer för hantering av sexuella trakasserier på arbetsplatsen, för grundliga och skyndsamma utredningar samt förenklade regler kring avsked av en person som trakasserat. Vi måste också tala om värderingar. Vi vill därför att sex- och samlevnadskunskap ska bli ett enskilt och obligatoriskt ämne i skolan, där även samtycke och pornografi diskuteras.

Den 15 oktober 2019 vill vi mäta resultat, inte diskutera brottsoffrets klädsel.

 

Christina Lundgren ordförande Husby-Hedemora Centerkvinnor

Joanna Stridh Distriktsordförande Centerkvinnorna i Dalarna

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare