Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bygg något för faluborna att vara stolta över – och turisterna att vilja kliva av tåget

Falun ska bygga nytt nere vid Knutpunkten, den så kallade Rödbro-tomten. Kommunen skriver: ”Kvarteret Rödbro ligger inom område som är av riksintresse för kulturmiljövården och ingår i Världsarvet Falun.” Falun är en vacker stad, därmed måste kommunen godkänna en design som förskönar platsen, som uppmuntrar till besök bara av det man ser från tågfönstret.

Synen av Holmtorget får en att tro att Falun jämnades med marken på 60-talet och byggdes upp med modernistiska arkitekturvärderingar, liktydigt med fyrkantigt och själlöst, funktionellt men förskönar ej. Som boendes i Falun vet man att bakom denna tråkiga fasad finns en vacker stad, men det vet inte den som bara passerar förbi med tåg. Nästa stad blir Gävle som stoltserar med ett flertal pampiga byggnader runt tågstationen, man blir nyfiken på att utforska mer, många tänker: vi struntar i Falun och besöker Gävle istället. Jag vill att den framtida byggnaden på Rödbro-tomten kommer att ha samma påverkan på tågresenärerna.

Väldigt få byggnader som förs upp i stadsmiljö idag är vackra. Rivningshysterin på 50- och 60-talet rensade bort över 40 procent av vårt gemensamma kulturarv från norr till söder, ett enormt stort antal vackra och spektakulära byggnader som skulle ha bidragit till mycket trevligare städer att bo i. Dessa byggnader finns inte idag. Arkitekter och byggindustrin gör inget för att kompensera denna enorma förlust, istället ritar de fyrkantigt/provocerande i ett försök att definiera ”det nya”. Byggnader förs upp med enorm fart. Slutresultatet blir att våra städer alltmer liknar varandra på grund av den modernistiska lådarkitekturen. Mantrat som ständigt upprepas är ”vi speglar samtiden” eller ”vi är framåtsträvande”. Vem har bestämt att intetsägande lådarkitektur speglar vår samtid? Nationella och internationella undersökningar där folket röstar visar att modernistisk arkitektur inte är hipp, klassisk arkitektur eller nybyggnationer i klassisk stil triumferar gång på gång. Vad är det då som är framåtsträvande?

Lyckad arkitektur handlar om skala, material, utformning och dekoration, det behöver inte vara synonymt med klassisk arkitektur, men dessa äldre stilar följde estetiska regler som gjorde dem väldigt vackra. För att ge våra städer personlighet bör deras arkitektur spegla plats ej tid! Falu kommun bör därmed släppa igenom projekt som har tagit inspiration av vad som redan finns på plats, som får byggnaden på Rödbro-tomten att smälta in med de befintliga klassiska byggnaderna. Vad gör/gjorde Falun speciellt? Den nya byggnaden kan bli av det större slaget, varför inte låta sig inspireras av det gamla badhuset? Många sörjde när det revs, är det inte dags att bygga för folket, något för faluborna att vara stolta över, något som får turister att kliva av tåget i Falun istället för Gävle?

Håkan Wedin, Arkitekturupproret

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel