Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bygg konserthuset i Vasaparken

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

Debatten pågår om det nya konserthuset i Falun och kritiska röster finns mot det nu utredda alternativet att bygga om och till Kristinehallen. Många initierade människor, inte minst från musikerhåll, anser att Kristinehallen saknar förutsättningarna för att bli bra. Detta till trots nu skisserade utökade publika utrymmen och så vidare.

I detta förslag ligger konserthuset i del av Vasaparken. En stor fri torgyta (entréyta) utföres i nivå med nyligen utförd amfiteaterscen och kommer således att kunna samverka med denna och likväl rymma en betydande del av Vasaparkens tänkta funktioner (samlingsplats, klättervägg, öppen yta i samverkan med omgivningen).

Från entréytan kommer man via foyér med servering, garderob och wc rakt in mot konsertsalongen och genom att denna utnyttjar den till stor del redan urschaktade marken kommer byggnadens totala höjd att bli måttfull. Entré och utrymmen för artister förläggs upp mot Vasagatan.

Närhet till allmänna kommunikationer (resecentrum, Knutpunkten) och gatunätet blir fördelaktiga. Angöring med bil sker från Promenaden till ett övre plan i foyéren. Bilparkering föreslås i ett garage under huset och med tillfart från Korsnäsvägen.

Kommunen har utlyst en markanvisningstävling för bostäder längs Parkgatan mellan Promenaden och Vasagatan. Dessa får ej plats om konserthuset skulle förläggas hit.

Klas Wrange, arkitekt, konstutövare, debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel