Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Budgeten har minskat kraftigt – men vi på Arbetsförmedlingen klarar vårt uppdrag

REPLIK: Ordföranden i 15 kommunstyrelser i Dalarna menar i en debattartikel att Arbetsförmedlingen ska finnas på plats i länets alla kommuner och att utbildningar måste finnas där jobben och de sökande finns. En avslutad gymnasieexamen ökar chanserna att få jobb, men konkurrensen om jobben har ökat i spåren av pandemin och det har blivit tuffare för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Då Arbetsförmedlingens förvaltningsbudget 2019 minskade kraftigt blev uppsägning av medarbetare och avveckling av kontor nödvändiga. Januariöverenskommelsen har givit nya förutsättningar för vår planering för framtiden och en annan myndighet än den vi har i dag.

Arbetet fortsätter med att säkerställa tillgången till digitala tjänster och personliga distansmöten med arbetsförmedlare oavsett var man som kund befinner sig i landet. Tack vare dessa tjänster har alla som skrivit in sig kunnat ha planeringssamtal, på distans, för att komma i gång med sitt arbetssökande. Fysiska möten lokalt är en del av lösningen när det finns behov och ärendet inte kan lösas digitalt eller på distans.

En ”ändamålsenlig lokal närvaro" säkrar vi genom egna kontor och samarbete med Statens servicecenter. I de kommuner där myndigheten inte har egna kontor finns närliggande kontor eller möteslokaler inte långt bort. Möjligheten att mötas och mandatet att fatta beslut om insatser finns kvar lokalt. Nya beslut om lönebidrag tas av en förmedlare på lokala kontor, förarbetet är omfattande och tidskrävande.

Ett exempel på en ny digital tjänst är hanteringen av nystartsjobb där arbetsgivare i dag gör sin ansökan via ett digitalt gränssnitt. Beslutet tas därefter av en ansvarig förmedlare på distans eller på något av Arbetsförmedlingens lokala kontor.

Skribenterna lyfter ett exempel med arbetsmarknadsutbildning som inte lägre är tillgänglig i norra Dalarna. Det är riktigt att de teoretiska delarna i industriutbildningen ges i Borlänge. Den arbetsplatsförlagda praktiken kan deltagarna göra på en närliggande ort, hos arbetsgivare som har behov av arbetskraft.

Reformeringen av myndigheten med fler fristående aktörer som matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben kommer bidra till att behoven av fysiska möten med arbetsförmedlare minskar.

Sammantaget gör Arbetsförmedlingen betydligt mer än att sätta upp skyltar. Den dramatiska förändringen av arbetsmarknaden det senaste halvåret visar också att myndigheten måste ha en beredskap och förutsättningar för att snabbt anpassa verksamheten och göra nya prioriteringar.

Vi menar att myndigheten klarar sitt uppdrag både vad gäller den lokala närvaron och vårt grunduppdrag. Arbetsförmedlingen ska erbjuda tjänster och service i hela landet, på ett effektivt sätt och anpassat till skilda förutsättningar och behov i olika delar av landet.

Utmaningarna på arbetsmarknaden är många och kräver samverkan på lokal nivå. Vi ser fram emot en fortsatt god dialog och synpunkter som kan bidra till den fortsatta utvecklingen av vår verksamhet.

Maria Andersson och Karin Welam Tornemalm, Arbetsförmedlingschefer i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel