Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bristerna överdrivs – och jag tror att asfaltsbanan kommer vara till stor glädje

Artikel 14 av 14
Asfaltsbanan på Lugnet
Visa alla artiklar

REPLIK: Svar på Richard Holmqvists (MP) debattinlägg "Viktiga frågor om asfaltsbanan togs inte upp när beslutet fattades" den 2/9.

Nyligen gick jag en promenad längs den nyanlagda asfaltsbanan på Lugnet, rödfärgad av järnoxid och stenmaterial hämtat från Evertsberg. Kanterna längs banan har nu täckts av jord där gräset kan växa redan till nästa sommar. Jag tycker att det ser snyggt ut och att banan inte skämmer odlingslandskapet mer än marginellt. Jag möter äldre människor som "stavgångar" på grussträngen bredvid banan. Jag pratar med några rullskidåkare som säger att banan är "skitbra" innan de småpratande stakar vidare i det vackra bilfria odlingslandskapet.

Den här positiva bilden kan behövas som kontrast mot den dystra kritik om demokratiskt haveri och förstörelse av kulturlandskapet som återkommande målats upp på tidningens debattsida och som jag svarat på tidigare. Jag har förståelse för synpunkterna men delar dem inte.

Jag ska nu bemöta de senaste argument Richard Holmqvist (MP) framfört. Självklart kan jag också se brister i beslutsprocessen (till exempel borde kommunantikvarien kopplats in tidigare) men bristerna överdrivs av kritikerna.

– Innan ärendet om asfaltsbanan kom till kultur- och fritidsnämnden så sköttes det av det kommunala bolaget Lufab. Lufabs vd informerade styrelsen fem gånger om asfaltsbanan från februari 2018 fram till augusti 2019. Även länsstyrelsen som sakkunniga medverkade från start i planeringen. MP, som är representerade i Lufab, borde ha reagerat senast innan augusti 2019 då beslut om upphandling togs. Att därefter försena byggnationen av banan hade en prislapp på upp till 11 miljoner kronor. Dels då vi har ett påskrivet avtal med ett byggbolag att följa och dels att Allmänna arvsfonden hade satt ett sista datum för sina 5 miljoner kronor i bidrag.

– Ärendet var tillräckligt berett när kultur- och fritidsnämnden tog beslut om att hyra banan av Lufab (december 2019). Nämnden var enig i sitt beslut.

– Nej det står inte att läsa i nämndens protokoll att MP kritiserade mitt ordförandebeslut i juni 2020 som Richard Holmqvist påstår. Det finns en protokollsanteckning från Socialdemokraterna där de kallar sig "vi i oppositionen". S företräder sig själva, inte andra partier. Inga andra partier ställde sig bakom den protokollsanteckningen.

Slutligen – naturreservat Lugnet har flera ändamål enligt reservatsreglerna. Reservatet är till för Lugnetanläggningen, det vill säga idrott och motion, det ska även fungera som strövområde och dessutom ge skydd åt det småskaliga jordbrukslandskapet. Den nya Lugnetbanan längs det befintliga elljusspåret är ett exempel på en kompromiss där samtliga dessa tre aspekter vägts in.

Jag tror att banan kommer att vara till stor glädje för många falubor.

Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel