Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bristande demokrati vid beslut om asfaltbanan på Lugnet - "uppseendeväckande och oroande"

Den som har följt rapporteringen om asfaltbanan på Lugnet kan inte ha missat hur mycket som har gått fel när många beslut har tagits. Det finns flera områden som måste förbättras radikalt; ansvarsfördelningen, transparensen, dialogen med medborgarna och den demokratiska processen.

Det är många aktörer inblandade i asfaltbanan varav två undviker ansvar och två är osynliga för allmänheten. Den största finansiären är Lufab, ett av kommunen ägt bolag som sköter anläggningarna på Lugnet. Resterande finansiärer är Arvsfonden, föreningen Svenska Skidspelen, Riksidrottsförbundet och Falu kommun.

Den totala kostnaden för projektet beräknas bli 13,6 miljoner kronor. Det är bara bolaget Lufab och Falu kommun, genom kultur- och fritidsnämnden, som medborgarna i Falu kommun har inflytande över – och av dem försöker bägge parter skjuta över ansvaret på den andra. Lufab säger att man bara verkställer kultur- och fritidsnämndens beslut. Handläggaren i kultur- och fritidsnämnden tvår sina händer och säger istället att det är Lufab som bestämmer och bygger asfaltbanan. Även den styrande politiska ledningen följde samma spår som handläggaren på kultur- och fritidsnämndens senaste möte.

Man kan vidare fråga sig vem som styr Lufab. Styrelsen för bolaget har inte fattat ett enda protokollfört beslut om att sätta igång projektet och så småningom gå ut med upphandling. Det som finns är ett beslut att gå vidare med upphandlingen och det beslutet är insmuget under en helt annan rubrik – i Lufab finns alltså inget explicit och tydligt beslut om att anlägga en drygt fyra kilometer lång asfaltbana i Lugnets naturreservat.

Att Lufab kunde starta ett projekt på nästa 14 miljoner kronor utan ett beslut från styrelsen är uppseendeväckande och oroande!

Man kan också fråga sig vem som ser till att ärenden i kultur- och fritidsnämnden får allsidig belysning. Nämnden har fattat beslut om saken utan att ha sett yttranden från vare sig kommunantikvarie, kommunbiolog eller handikappkonsulent. Nämnden har alltså inte fått kännedom om, och kunnat ta ställning till, områdets mycket stora kulturhistoriska och biologiska kvaliteter eller värde som rekreationslandskap. Nämnden har inte heller fått underlag för att göra en bedömning om banans sträckning och utformning verkligen är lämplig för den kanske viktigaste målgruppen: människor med olika funktionshinder. Det är många som inte har tagit sitt ansvar här!

En så genomgripande förändring av landskapet som asfaltbanan innebär är naturligtvis av stort intresse för alla som vistas i området. Det borde vara självklart att föra en dialog med alla som berörs innan beslut fattas. Så har inte skett – ingen dialog med allmänheten har förts.

Man kan fråga sig om det verkligen är medborgarna som styr. En kommunmedborgare som jag har pratat med tycker att hela affären inger olust just därför att det inte finns någon politisk församling som egentligen har beslutat om att bygga banan – ingen att ställa till svars. Hade man haft det, hade man kunnat fråga varför och fått rejäla svar – då hade man kunnat finna sig i beslutet även om man inte tyckte om det, sa personen som har en bra poäng.

Richard Holmqvist, vice ordförande Miljöpartiet i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel