Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brist på fantasi i norra Dalarna – bygg ut Västerdalsbanan till Norge

Annons

Älvdalens kommun har i nutid för lite framtidstro med avveckling av service samt en stor del av en åldrande befolkning då de flesta ungdomar lämnar på grund av arbetsbrist. Kommunen förlitar sig på turismen medan skatteintäkterna sjunker då befolkningen minskar. Visst, vi har några industrier och skogsnäring som håller Älvdalen någotsånär över ytan, men bristerna är många och som en avlång kommun så har vi orter som Särna och Idre där man har samma problem för att få familjer till ett fast boende. Jag skall inte här dra upp allt som försvunnit men kan väl nämna banker och post samt lång väg till BB i Falun då lasarett i Mora är utan BB.

Vad som fattas i Norra Dalarna är fantasi för att tänka längre eller årtionden framåt i tiden. Förslagen om att bygga flygfält är ju en kapital förstörelse utan motstycke och kommer inte att befrämja landskapet i någon större utsträckning.

Frågan är: vem vill flytta till en landsbygd som inte har arbete eller möjligheter att ge sysselsättning till de ungdomar som växer upp?

Jag är djärv nog att föreslå järnväg från Älvdalen in till Norge, via Särna och Idre, som skulle ge dessa orter ett uppsving. Att Västerdalsbanan byggs ut för att ansluta i Särna där spår från Älvdalen tar vid mot Norge. Är ganska säker på att detta inte är en omöjlighet och att detta skulle stärka handel från Norge Sverige.

Detta skulle stärka inte bara dessa orter, utan även hela Dalarna med turistverksamhet samt skogsnäringen, att man hade lastningsplatser för virke samt handel från den norska sidan. Det skulle även betyda förutom arbetstillfällen, möjligheter för lämpliga industrier att få och kunna skicka sina produkter på järnväg i stället för landsväg.

Det ryktas om eventuella gruvbrytningar i framtiden som detta skulle gynna. Ur miljösynpunkt vore detta även en förbättring och med en avlastningsplats för Trängslet skulle man slippa konvojer med militärfordon som nu är ett hinder vissa tillfällen.

Jag vill även påpeka att en sådan förbindelse mellan Norge och Sverige skulle skapa en för landsändan mer expansiv region och som har möjligheter som nu är obefintliga. Jag anser att detta förslag bör granskas av folk som har kunskap om topografin kontra lönsamhet för framtiden. Jag vill vända den negativitet som spritt sig på denna landsända. Det som inte går idag kommer att skapas i framtiden. Jag anser att kommuner och regeringar har ett ansvar för att göra landsbygden levande. Att skapa något för framtidens barn och barnbarn är väl investerande pengar.

Sten Kristoffersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel