Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bostäder på vatten - ett förslag för ökad segregation, exkludering och de feta plånböckerna

Annons

Replik: Katarina Gustavsson (Kd) kan i alla fall inte anklagas för att ha brist på idéer. Hennes senaste utspel är att vi ska bygga bostäder på och vid Faluns olika vattendrag som Faluån, Östanforsån, Kålgårn och sist men inte minst Tisken. I förslaget råder dock brist på tankar kring hur vi i Falun ska vara en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar kommun.

Skulle det mot förmodan byggas bostäder på vatten så kommer det att få stor inverkan på de grön- och naturområden som ligger i anslutning till vattendragen. Även stadens människor ska ha tillgång till natur och grönområden. Detta är viktigt utifrån många perspektiv. Forskning visar bland annat att naturområden i staden är viktiga för en god luftkvalitet. De är också stadens informella grönska och speciellt viktiga för vår fritid. Natur- och grönområden bidrar till att det estetiska värdet i staden höjs, till att vår fritid blir mer meningsfull och till att vi mår bättre.

Det råder en ojämlik tillgång till naturområden i staden. De som äger sina hus har ofta köpt sig lite natur och grönska på köpet genom sin hustomt medan de som bor i innerstaden, oftast i flerfamiljshus, kollektivt nyttjar de naturområden som finns i närområdet.

Vi är lyckligt lottade i Falun, låt det så förbli. Istället för att bygga bort dessa naturområden ska vi i Falun istället se till att innerstadens naturområden är tillgängliga för alla.

När vi bygger i Falun så måste vi se till hela kommunens behov. Förtätning är såklart bra och något vi i Falu kommun behöver arbeta för men inte på bekostnad av våra olika vattendrag och dess tillgänglighet.

Vi måste börja fundera kring för vilka vi bygger. Vilka kommer att ha råd att bo i bostäder byggda på vatten? Gissningsvis så blir det de med redan feta plånböcker som kommer att lägga beslag på dessa naturområden. Detta bidrar till exkludering och segregation genom att det stänger ute andra människors tillgång till naturområden inne i staden. Vi behöver fler gemensamma naturområden i innerstaden - inte färre.

Charlotte Oster, Bostadspolitisk talesperson, Socialdemokraterna i Falun

Örjan Fridner, Ersättare Kommunstyrelsen, Socialdemokraterna i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel