Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borlängeborna kräver svar om vad som pågår på Röda vägen - varför undanhölls vi politiker konsultrapporten?

På dt.se måndagen den 14 september och i Borlänge tidning samma dag finns en artikel som berättar att ”Borlänge kommun anlitade i våras en konsult för att få hjälp med de ekonomiska problemen inom skolan.” Så långt allt väl.

Konsultfirman kom ganska snart fram till att det fanns grundläggande och strukturella problem inom ekonomistyrningen i skolförvaltningen. Konsulterna beskrev verksamheten som ”en ekonomi i kris och att krisen pågått i åratal”.

Vad kritiken bestod i framgår av artikeln och vi ber den intresserade Borlängebon ta del av artikeln. Det är intressant läsning.

Konsultfirmans rapport kunde ha utgjort ett viktigt dokument för barn- och utbildningsnämndens (BUN) arbete med att få kontroll över nämndens ekonomi. Men så sker inte. Rapporten presenteras inte för ansvariga politiker i BUN utan den ifrågasätts och sågas på stående fot av...? Ja, på vems uppdrag sågades rapporten?

Det finns två svar på detta. Antingen har majoriteten fått ta del av rapporten och inte informerat övriga ledamöter eller också så är det enskilda tjänstemän som fått hybris.

Ett mycket märkligt och egensinnigt agerande i bägge fallen. Vi hoppas för demokratins trovärdighet i kommunhuset i Borlänge att vi moderater uppfattat situationen fel.

För det kan väl inte vara så att viktiga om än kritiska rapport undanhålls ansvariga politiker?

För att kloka och korrekta beslut ska kunna fattas så måste allt information fram på bordet, även obekväm sådan.

Det kan väl inte vara så att det är tjänstemän som styr vad som ska förevisas politikerna i Borlänge? Vi bävar om så är fallet.

Vi ber om ett förtydligande och svar från den politiska majoriteten i Borlänge. Vad hände med den kritiska rapporten om ekonomistyrningen inom BUN? På vems uppdrag stoppades den?

Jan Bohman har på nyhetsplats i dt.se och Borlänge Tidning deklarerat att nu ska trappan städas ovanifrån i Borlänge kommun. Kostnaderna ska ner och verksamheten effektiviseras. Vi ställer oss till fullo bakom dessa ord.

Vi moderater vill till det lägga att trovärdiga ekonomistyrningsverktyg ska användas. Nu är ett utmärkt tillfälle för Jan Bohman att visa att det finns en uppriktig vilja inom majoriteten att städa uppifrån och ha fullt fokus på transparens och en öppen politisk debatt. Det skulle alla Borlängebor tjäna på.

Borlängeborna kräver svar på vad som pågår på Röda vägen.

Ulrik Bergman, moderat gruppledare, fullmäktigeledamot, Jonas Öman 2:e vice ordförande Barn- och utbildningsnämnden, Peter Henriksson, fullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel