Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borlängebor som slänger trädgårdsavfall i naturen – "det är inte okej"

Svar: På insändare "Borlängebor dumpar avfall i skogen av miljöskäl".

Vad roligt det är att vi är fler som brinner för en bättre miljö i Borlänge. Till att börja med så är jag ordförande för miljönämnden och därmed politiker och inte tjänsteperson som miljöchefen är.

Jag kvarstår dock vid att lupiner ska slängas i brännbart för att de inte ska spridas vidare till andra platser. Annat trädgårdsavfall, som inte innehåller invasiva växter, ska däremot slängas på Fågelmyra som trädgårdsavfall. Det ska alltså inte slängas i naturen, för då riskerar man att påverka växtligheten där det läggs vilket kan leda till övergödning och igenväxning – något som också kan locka skadedjur.

Tyvärr finns det Borlängebor som slänger trädgårdsavfall i naturen – det är inte okej. Kommunen försöker informera om att det inte är tillåtet men det gäller också att alla tar sitt ansvar. 

På våren och hösten har Borlänge Energi vid vissa tillfällen tagit emot trädgårdsavfall på några platser i Borlänge. Tyvärr fick det ställas in i år på grund av coronapandemin. 

Borlänge kommun håller på att ta fram en ny miljöplan och miljöstrategi. Planen och strategin är nu på remiss och finns på kommunens hemsida. Alla som vill får gärna lämna synpunkter. I förslaget finns det bland annat med att det behövs en centrum-nära återvinningscentral för att underlätta återvinning och återbruk, för att möjliggöra fler fraktioner och för att minska bilresandet.

Vi måste också särskilja återvinningscentral från återvinningsstation. Det förstnämnda är Fågelmyra, det sistnämnda är de stationer som finns på många platser i Borlänge där man slänger förpackningar och tidningar.

Återvinningsstationerna ansvarar inte kommunen eller Borlänge Energi för. Det gör istället FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Återvinningsstationerna är tyvärr ofta nedskräpade, det håller jag med insändarförfattaren om, men även här gäller det ju att alla tar sitt ansvar och gör sig av med sitt skräp på rätt sätt. Vi i miljönämnden har dessutom en kontinuerlig diskussion med FTI om hur arbetet med återvinningsstationerna kan förbättras.

Elina Brodén (MP), kommunalråd och miljönämndens ordförande i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel