Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borlänge kommun tillsätter extern utvärdering – "har haft det tufft"

Svar: På insändaren "Borlänges kejsare är naken".

Coronapandemin har drabbat Sverige och hela världen. Från land till land och från kommun till kommun har smittan spridits. Varje smittad är hemsk och varje dödsfall är tragiskt. Men att mitt under pågående pandemi peka finger och säga att Borlänge är värst ser jag som en felaktig och olycklig retorik.

Vi vet nämligen inte ännu när pandemin slutar eller hur vi och andra kommuner kommer att ha drabbats när vi summerar.

Borlänges situation är inte unik. Vi har, som så många andra kommuner, följt de nationella riktlinjerna, haft tät dialog med regionen och med smittskyddsläkare. Vi kallade tidigt in krisledningsnämnden, vi har lagt annat arbete åt sidan och vi har haft dagliga träffar om hur vi ska bekämpa smittan i kommunen. Vi var även tidiga med restriktioner för besök på våra äldreboenden.

Tyvärr har vi ändå drabbats av både smittade och dödsfall. Jag beklagar sorgen för alla de som har mist någon närstående och jag önskar att alla smittade får ett skyndsamt tillfrisknande.

Som kommunstyrelsens ordförande vill jag inte förringa att Borlänge har haft det tufft under pandemin. Därför kommer vi genomföra en utvärdering kring krisarbetet under pandemin. Utvärderingen kommer att genomföras av en extern part och kommer förhoppningsvis att ge svar på hur vi kan agera vid kommande pandemier.

Borlänge var dock en av de första kommunerna i Dalarna att drabbas av corona. Borlänge och andra kommuner med liknande situationer blev därmed syndabockar i ett tidigt skede av covid-19. Beklagligt har smittan nu även nått länets norra och mindre tätbefolkade delar. Även i kommuner i Norrland och i södra Sverige har nu smittan tagit fäste. Vi kan tyvärr också se att några av de länder som nu öppnar upp får nya vågor av viruset.

Alla mina sympatier till dem som bor där och går igenom det som vi har gått igenom här.

Tack vare ett gediget arbete från vår fantastiska vård- och omsorgspersonal som har haft en oerhört ansträngande vår så har vi när detta skrivs, 30 juni, noll fall av konstaterad covid-19 med symptom på våra boenden.

Flera delar av kommunsverige går igenom ett stålbad. Coronapandemin har inte underlättat kommunernas situation. Borlänge är inte heller i detta avseende unikt. Flera andra jämförbara kommuner har nyligen behövt ta ett sparpaket eller kommer i närtid att behöva ta ett sparpaket. Borlänge gör dock detta utan att höja skatten vilket andra kommuner har behövt göra.

Jag ser positivt på att vi, jag och insändarförfattaren, delar samma åsikt om vad vi ska spara på. Den största andelen i vårt sparpaket hamnar nämligen på kommunstyrelsen där vi kommer att spara in på de administrativa delarna.

Samma direktiv gäller för de andra nämnderna. Vi har dock valt att räkna upp skolan och omsorgen med 16 miljoner vardera. Det är en liten men ack så viktigt fördelning.

Läget i Borlänge kommun kommer att vara fortsatt tufft men i vår majoritet väljer vi att satsa på skolan och omsorgen.

Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel