Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borlänge kommun svarar på kritiken – "följer de lagar som finns"

Replik: Precis som Maria Ljungberg, ordförande Autism- och aspergerföreningen i Dalarna, och Gunilla Ordéus, ordförande Attention Dalarna, skriver i sin debattartikel så går stora delar av kommunsverige just nu igenom tuffa tider.

Coronapandemin har alltså inte spelat till ekonomisk fördel för Borlänge kommun vilket kommer medföra att ett sparpaket tas fram under hösten.

Vi politiker förstår att ni delar den oro som flertalet av kommunens rektorer yttrade sig om i ett brev. Men vi kan informera er om att vi tillsammans med tjänstemannaledningen för barn- och utbildningsnämnden nyligen träffade kommunens rektorer för grundskolan. Det var ett konstruktivt möte där vi pratade om hur vi ska arbeta framåt.

I de fall då en elev har behov av extra stöd i skolan utreder skolan hur detta extra stöd bäst kan utformas. Tilläggsbelopp ska bekosta extraordinära stödinsatser, det vill säga insatser som väsentligt avviker från de resurser och det stöd som skolan är skyldig att tillhandahålla inom ramen för grundbeloppet.

Tilläggsbelopp kan exempelvis bekosta viss assistenthjälp, anpassningar av lokaler och andra extraordinära stödåtgärder som inte har anknytning till den vanliga undervisningen. Det finns med andra ord flera möjliga sätt att erbjuda elever det stöd som de har rätt till. Fördelning av tilläggsbelopp sker utifrån behov och ekonomiska resurser.

Våra tjänstemän kommer med varsam hand att föra diskussioner med kommunens rektorer för att säkerställa att vi uppfyller skollagen – lagen som gör gällande att det alltid är rektor som är ytterst ansvarig för att utforma undervisningen på ett sätt som möter elevers olika behov och förutsättningar.

Samtliga skolor i Borlänge som ansökte om tilläggsbelopp blev dessutom beviljade detta, dock inte alltid i sökt omfattning.

Från politiken kommer vi att noga följa vilka konsekvenser besparingskraven ger och vi vill förtydliga att vi inte har några andra ambitioner än att följa de lagar som finns. Vi har också prioriterat skolan och omsorgen i den utsträckning som vi ansett möjligt. Både barn- och utbildningsnämnden och omsorgsnämnden får ungefär 16 miljoner mer 2021 än vad de fick 2020. Det kommer fortfarande innebära ett tufft läge men det är ändå en liten, ack så viktig, fördelning.

I det sparpaket som vi tar fram är syftet framförallt att spara på administration inom kommunstyrelsens verksamhet. I budgetarbetet är det tydligt att nya resurser riktas till välfärdens kärna. Det betyder att vi kommer att se över många av de faktorer som också lyfts av både lärare och rektorer, exempelvis central administration och sådant som inte är kärnverksamhet.

Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge

Monica Lundin (L), ordförande i barn- och utbildningsnämndens i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel