Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Borlänge kan inte fortsätta i samma hjulspår – nu måste valfriheten öka

När Socialdemokraterna släppte ordförandeposten i Barn och utbildningsnämnden till Liberalerna var det många som hyste ett hopp om att bildningssektorn i Borlänge äntligen skulle tillåtas utvecklas och valfriheten öka. Vi som hyste dessa förhoppningar har fått stå ut med att bli besvikna, effekten har uteblivit och resultatet försämrats.

Vi Moderater vill gärna se en etablering av flertalet friskolor i kommunen. Vi vill se en ökad valfrihet inom skolan där föräldrar och barn kan välja mellan olika pedagogiska inriktningar och hitta en skola som passar just dem. Vi ser också detta som en möjlighet att höja kvaliteten i skolan. En bra balans mellan kommunala skolor och friskolor är gynnsamt sett till skolresultat och måluppfyllnad i andra kommuner. Borlänge är i skriande behov av nytänkande för att komma till rätta med problemen i skolan, dvs nya infallsvinklar, nya tankesätt och nya aktörer.

Moderaterna kommer att lämna in en motion där vi yrkar på att man omgående tillsätter en arbetsgrupp som undersöker vilka friskolor som kan tänka sig etablering i Borlänge.

En klok man sa en gång att definitionen av en idiot är en person som gång efter gång gör samma sak men förväntar sig olika resultat. Trots detta fortsätter man i samma gamla hjulspår men hoppas ändå på något mirakulöst sätt att skolresultaten och kvaliteten i skolan ska förbättras.

I det läget skolan i Borlänge befinner sig har vi ingenting att förlora på etablering av friskolor, tvärtom. Skolan i Borlänge placerar sig år efter år i det absoluta bottenskiktet när man jämför Sveriges samtliga kommuner. Nu senast på plats 288 av 290. Borlänge erhåller också den föga smickrande utmärkelsen att vara Dalarnas sämsta skolkommun.

Var är stridsropen mot denna oacceptabla brist på kvalitet i skolan? Var är stridsropen för ökad valfrihet från Liberalerna?

Moderaterna kommer att lämna in en motion där vi yrkar på att man omgående tillsätter en arbetsgrupp som undersöker vilka friskolor som kan tänka sig etablering i Borlänge. De som är intresserade ska omgående bjudas in till kommunen för träff och därefter påbörja en dialog med förhoppning om att detta leder till en etablering.

Detta är konkret, detta är tydligt och det är nytänkande. Upp till bevis om Liberalerna med Monika Lundin i spetsen vågar ställa sig bakom vår motion, eller om Socialdemokraternas ökända partipiska än en gång tillåts styra skolpolitiken.

De väljare som på riktigt önskar ökad valfrihet och större utbud gällande skolverksamheten i Borlänge är välkomna över till Moderaterna i nästa val.

Vi står redo att klättra ur hjulspåren och tänka nytt för att skapa förändring på riktigt.

Moderaterna i Barn och utbildningsnämnden, Borlänge kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel