Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Borlänge hemsjukvård har fått nog – kommer vara helt obemannade av läkare i sommar

År 2010 startade Borlänge hemsjukvård med syftet att ge Borlängebor sjukvård i sina egna hem. När hemsjukvården infördes var det sagt att 150 procent läkartjänst från regionen skulle ingå i teamet – en läkare på heltid och en på halvtid.

Vid kommunaliseringen 2013 följde denna siffra på 150 procent med. Vid den tidpunkten var dock endast en läkare på heltid verksam i hemsjukvården.

När vi, personalen på Borlänge hemsjukvård, skriver detta brev känner vi att det är dags att göra våra röster hörda.

I nuläget har vi 75 procent läkartid åt hemsjukvården var av en läkare jobbar på plats 50 procent och de andra läkarna jobbar 25 procent och är varierande läkare från primärvården. Det innebär alltså att hälften så mycket läkartid som blev beslutat, både 2010 och vid kommunaliseringen 2013, ingår i teamet.

Hemsjukvården bedriver en avancerad vård där fokus är att ge några av de allra sjukaste i Borlänge en god vård i sina egna hem. Detta innebär att flera av våra patienter är cancersjuka, lungsjuka, diabetiker med efterföljande komplikationer, njursjuka, har hjärt- och kärlsjukdomar och många andra allvarliga hälsotillstånd. Dessutom bedriver vi också palliativ vård – det vill säga vård i människans absoluta slutskede.

Allt detta innefattar vårdinsatser från sårbehandling till intravenösa dropp och injektioner. Sjuksköterskorna i hemsjukvården har en bred och kvalitativ kunskap men utan mer stöd av läkare kan man inte bedriva verksamheten fullt ut.

Frånvaron av den läkarbemanning som vi har rätt till, och ska ha, genererar bland annat mindre stöd för oss sjuksköterskor i arbetet, högre tryck på den läkare som är i tjänst, mindre tid för Borlängeborna som behöver vår hjälp och allt mer tid som går åt administrativa uppgifter. Listan kan göras ännu längre.

Under en lång period har olika personer involverats i denna fråga för att ansvariga politiker ska inse vikten av att Borlänges hemsjukvård får den läkartid som är förhandlad och för att vi ska kunna fortsätta bedriva den avancerade vård som vi faktiskt gör. Ingen förbättring har dock skett.

Nu står hemsjukvården inför en sommar där fyra veckor kommer att vara helt obemannade av läkare. Vem tar ansvaret för våra patienter under den tiden?

Borlänge hemsjukvård har under snart tio år förändrats och utvecklats i samband med att allt fler multisjuka personer har behov av vård i sina egna hem. Detta innebär att patientgruppen för hemsjukvården ständigt ökar och kommer att fortsätta öka i framtiden. Genom att bemanna hemsjukvården med läkare, minst i den mängd som är avtalat, avlastar man även primär- och slutenvården.

Vi på hemsjukvården älskar vårt jobb och det arbete vi gör för Borlängeborna – men ju längre tiden går desto svårare blir det när läkarstödet vi behöver inte finns nära till hands.

Vi på Borlänge hemsjukvård vill fortsätta ge lika god och nära vård åt våra Borlängebor i sommar och i framtiden. Om det ska vara möjligt behöver vi förstärkning.

All personal på Borlänge Hemsjukvård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel