Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Borlänge, Badjävlar, och samhällskontraktet

I bland över en kopp kaffe kan nästan vad som helst hända.

Utanför det stora fönstret i det rekordstora shoppingcentret är det gnistrande vitt, -10 och middagssolen lyser i ett annars rekordgrått Borlänge.

Ändå, ändå kommer ordet Badjävlar till mig...

Ja, helt plötsligt är mitt flyktande sinne i fullt fokus

Och jag funderar förvånat varför?

Badjävlar?

Men så blir allt klart.

För den där fantastiske, till himmelen stigne, Lars Molin. Den svenske demonregissören beskrev det så infernaliskt bra.

Demon? Regissör.

Ja, för sin samtid var han självklar och måste setts som en demon av det politiska styret. Det finns nån sanning eller skröna som mustigt beskriver Olof Palmes reaktion över filmen Badjävlar och sosseriet.

Där det mesta behandlas över en lunch, middag, en snaps eller på annat sätt beslutas informellt.

Vi som sett filmen Badjävlar fattar direkt sensmoralen och i bland kopplar vi även det till innebörden i orden "rätt och riktigt".

De flesta av oss begriper innebörden av min plånbok och inte mitt. Vi har en klar moralisk kompass som säger att det som inte är mitt skall jag inte ha och det vi delar skall vi gemensamt komma överens om hur det skall användas.

...det finns de som inte i djupet begriper det vi i konsensus kommit överens om. De anser sig på något sätt stå över det kontrakt vi alla har om att ta hand om varandra.

Det är liksom vårt gemensamma samhällskontrakt. Däri ligger liksom mycket i vårt gemensamma; stat, kommun och region är vårt gemensamma. Det är vårt och styrs noga av hur vi använder det. Det är grunden för vår demokrati.

Vi prioriterar våra barn, äldre och sjuka.

Så nu undrar ni varför i hela friden tänker jag på Badjävlar?

Jo, det finns de som inte i djupet begriper det vi i konsensus kommit överens om. De anser sig på något sätt stå över det kontrakt vi alla har om att ta hand om varandra. De ser vår plånbok som deras egen – inte något som är lagligt reglerat.

Borlänge är därför den plats där epitetet Badjävlar passar. Där har samma politiker suttit under lång tid, de nya fostras i samma tradition eller har släkt mormor, morfar som garanterar en plats i styret.

Trixeriet och skandalerna duggar tätt och makten försöker förtvivlat täppa till den överjästa dunken av försyndelser så att den inte skall explodera och allt bli synligt, ändå tycks de inte avta i sina försök att trixa och kommunallag och förvaltningslag ställs vid sidan.

Som förvaltningsrevisor såg jag sällan något likande i grannkommunen Falun. Det beror nog på att majoritetsstyret nästan alltid skiftar färg efter varje val. Minnet hos politikerna av vad som är ens eget och vad som är det gemensamma glöms därför inte bort.

Om ett och ett halvt år, 2022, är det val.

Joakim Andersson

Oroad Socialdemokrat och fd. Förvaltningsrevisor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel