Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bojkotta Eurovision i Israel – glitter och glamour tio mil från ett sönderbombat Gaza är motbjudande

Israel vann 2018 års internationella melodifestival, Eurovision Song Contest, ESC. Om Israel tillåts stå värd 2019 kommer regeringen att omvandla festivalen till en hyllning av den egna nation – en stat som i realiteten står för ockupation och förtryck. Tävlingen kommer att arrangeras av ett land, som framstående jurister inte tvekar att kalla en apartheidstat, med ett svårslaget rekord i brott mot FN:s resolutioner, folkrätt och mänskliga rättigheter.

Kan någon artist uppträda med glitter, glamour och glada leenden bara tio mil från ett sönderbombat Gaza? Kan man blunda för att israeliska bulldozrar, dag ut och dag in, river palestinska hus och skolor i Östra Jerusalem och på Västbanken?

Hittills under 2018 har över 157 palestinier dödats, cirka 30 av dem barn. Över 14 000 har skadats av Israels armé, de flesta i Gaza. 1 500 av dem beräknas få bestående invaliditet. Israel använde hundratals prickskyttar som sköt mot obeväpnade demonstranter. Videofilmer visar soldater som skrattar och fäller rasistiska kommentarer när demonstranterna faller för deras kulor.

På Västbanken lever palestinierna under en militär ockupation som styr varenda liten detalj i deras liv. Vägar stängs vilket försvårar för barn att gå till skolan och för sjuka att komma till sjukhus. Fredliga demonstrationer slås ner brutalt. Under nattliga räder fängslas barn och vuxna som ställs inför militärdomstol där 99,7 % procent döms skyldiga. Israels parlament antog nyligen ”nationalstatslagen”, som legaliserar och främjar ras- och religionsdiskriminering.

Lagen väckte starka protester och eliten bland Israels intellektuella kräver att den avskaffas. Israel vill ha landet, men utan folk. Därför försöker man på alla vis att göra livet omöjligt för palestinierna, som straffas för Europas brott mot judarna under årtusenden.

Medan soldater sköt mot obeväpnade palestinier, barn, kvinnor, journalister och medicinsk personal, var årets vinnare Netta Barzilai överväldigad: Vi har all anledning till att vara lyckliga! Trumps bästa kompis, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, ser henne som ”Israels bästa ambassadör”. Palestinska journalister och kulturarbetare uppmanar till bojkott av melodifestivalen 2019 om tävlingen hålls i Israel. Vi stöder deras uppmaning till fredliga bojkottaktioner.

Liksom i kampen mot apartheidregimen i Sydafrika krävs internationella påtryckningar mot apartheidstaten Israel, vilket palestinska organisationer och kyrkor uppmanar till.

Inte ens mollackord räcker för att rentvätta Israel - bojkott av melodifestivalen 2019 är det enda anständiga!

Ernesto Katzenstein, Palestinagruppen i Västerås

Kerstin Dahlberg, Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel