Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Boende i Dalarna förlorare i migränlotteriet

Mer än 1,4 miljoner svenskar, varav cirka 31 000 dalabor, är drabbade av migrän i olika former. Svår migrän är en neurologisk sjukdom som består av betydligt mer än bara huvudvärken. Utan specialistbehandling är risken stor att drabbade får svårt att klara av sin vardag.

Innan valet frågade Huvudvärksförbundet ledande landstingspolitiker hur de vill se till att personer med kronisk migrän och andra former av svår huvudvärk får tillgång till adekvat specialistvård. I Dalarna svarade bara tre partier att de bland annat vill satsa på utbildning av primärvården och på regionalt vårdprogram. Det är en bra början och Huvudvärksförbundet ser fram emot engagemang från fler partier, samt en diskussion om en specialiserad huvudvärksenhet centralt i landstinget för utredning och behandling.

Många patienter är helt beroende av specialistvård, men möts ofta av kalla handen från sjukvården beroende på var de bor. Enligt en registeranalys kan det skilja upp till fem gånger mellan två landsting i vilken grad man får tillgång till injektionsbehandling för kronisk migrän. Dalarna hamnade på 6:e sista plats.

En bra behandling kan vara skillnaden mellan möjligheten att försörja sig själv och risken att ställas utanför arbetsmarknaden. I dag är dock huvudvärksvården allt annat än jämlik, utan mer av ett migränlotteri där dalaborna är förlorare.

Anna Karin Wallberg

ordförande i Huvudvärksförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel