Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Black friday var en vitamininjektion för Falun som stad!

Annons

Tänk om Black friday var varje dag, tänkte jag för mig själv när jag befann mig i centrala Falun. Vårt centrum var levande, massor med människor flanerade på stan och julbelysningen lyste upp och gav en känsla av värme och trygghet. Detta var i kontrast till butikdöden som skyldras i media för ett tag sedan.

Av denna fredag borde vi ta en lärdom, viskade jag för mig själv. Att handla lokalt är viktigt. Ska våra butiker och centrum överleva så är det vårt ansvar att deras varor efterfrågas. Utan konsumtion och företag finns det heller inte välfärd.

Genom att handla lokalt så vet vi att våra skolor, vård och omsorg gynnas, blir bättre och mer hållbar. Att utöver detta får det billigt på Black friday så är det inte till konsumentens nackdel. Även tryggheten ökar i vårt Falun när allt fler rör sig och att det lyser överallt.

Därför borde Falubor borde gynna våra lokala butiker. Man kan handla både smart och lokalt. Ja, det är lätt att klaga på konsumtion och företagens reapriser för de som redan har allt. För den som måste prioritera hårt mellan inköpen är reapriserna guld värda.

Ni vet hur pensionärerna, studenterna och de som har sjukpenning tänker. De tvingas att vända och vrida på allt och gladeligen handlar denna dag. Det vi ska jobba för är, att tillverkarna ska tillverka produkter som håller över tid.

Förr köpte man en kyl eller en tv som höll hela livet. Men idag är tillverkningskvaliteten inte detsamma. Tänk hur ofta du byter din telefon. Eller hur mycket mat som kastas.

Vägen till ett hållbart samhälle går inte via att göra världen fattigare. Ska det finnas pengar såväl offentliga som privata så måste vi ha tillväxt och handel. Jag är ytterst orolig över att någon kan tro att resurser ska finnas till grön omställning om ekonomier krymper, och städer dör.

Kom ihåg: konsumerar vi lokalt så tar du ställning till din kommuns och framtida välstånd. Så enkelt är det!

Du som konsumet har makten över framtiden och med detta säger jag inte att du ska handla smart.

Katarina Gustavsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel