Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Björk och Rudolfsson: En arbetsgivare utan skam i kroppen

Vi läser om den bedrövliga hanteringen av en anställd som efter att ha städat på företaget i 33 år blir uppsagd i ett simpelt sms där de dessutom har mage att skriva att de helst ser att arbetstagaren ska lägga sina gamla arbetskläder i receptionen. Inte ett ord om avtackning, en blomma eller ett farväl till kollegor och vänner som funnits vid hennes sida i ett över tre decennier långt arbetsliv.

För många läsare blir det såklart en chock och att det sunda förnuftet säger att såhär får det inte gå till! Men det får det! När 60 procent av landets röstberättigade röstar för just detta ska vara möjligt. Och värre kan det komma att bli, om man får följa turerna om den bedrövliga utredning som föreslås, framkrystat av det konservativa blocket, centern och liberalerna.

De tänkta inskränkningarna i las har inget annat än en tydlig ideologisk grund. Avsikten med utredningen är att angripa det fackliga kollektivet och Sveriges arbetarrörelse. Så långt kan vi alltså vara överens om att vi inte är överens med liberalismen, nationalismen och högern. Det finns inget i utredningen som förbättrar den redan ansträngda situationen för vanligt folk som arbetar. Inte heller gynnar det småföretagare nämnvärt, med tanke på att det är den enda grupp som förespråkas.

Ingen politiskt broiler kan sätta sig in i situationen för de arbetare som på osakliga grunder kan få lämna jobbet utan att ha rättigheter till turordning eller facklig förhandling.

I ett klassperspektiv blir denna påstådda modernisering mer likt en tillbakagång till tiden innan arbetarrörelsen. Då det var daglöneri, rättslöshet samt håll käft och arbeta som var vardagen. När väl centern och liberaler återigen lyckats göra arbetare rättslösa så kommer troligtvis nästa lagförslag.Kanske försämringar för skyddsombuden i ljuv samklang med borgarna och SD?

De nyliberal experimentlådorna är många med utförsäljningar av SJ, Apoteket, Vin&Sprit, posten och mångmiljardfiaskot Nuon – en affär som kostade skattebetalarna hisnande 89 000 miljoner kronor och drevs av centerns Maud Olofsson.

Lägg därtill privatiseringar av skolan, vården och omsorgen.

Dessa nyliberala “stordåd” har aldrig drabbat de som drivit igenom förslagen då de besitter maktpositioner i samhället. Tvärtom har de dragit fördel av misären de skapat för medborgarna. För arbetare väntar ett sms med en önskan att hänga in arbetskläder i receptionen. Givetvis går skutan att vända!

Dessa nyliberala tankeexperiment är inga naturlagar eller moderna fenomen utan en klassisk klasskamp från höger. Och sådant har vi vunnit över i århundraden och kan givetvis göra igen, och igen! Då måste man dels börja rösta bort de som förespråkar försämringarna. Men även ge energi att sätta sig in i frågorna. 

Folkbildning och studier kan låta krävande, men sett till vilka krav försämringar leder till, vilket vi inte minst får vår beskärda del av under coronakrisen, så är det lätt som en fjäder. För snabbt har vi lärt oss hur brutalt ojämlikheten dödar. För de som vill ta del av en minsta sagt svettig sommarläsning kan vi varm rekommendera boken “Konsulterna : Kampen om Karolinska” som detaljerat beskriver hur dessa experimentlådor uppstår, ideologin bakom och hur man sen snabbt seglar från ansvar och låter skattebetalare stå för kalaset, i detta fall “bara” 52 000 miljoner kronor.

Med detta önskar vi alla en trevlig sommar!

Rikard Rudolfsson

Tony Björk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel