Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bevara skolorna på Faluns landsbygd – och låt de små förskolorna finnas kvar

 
Skolutredningen i Falu kommun
Visa alla artiklar

Det ligger en skolutredning på bordet för Falu kommuns skolväsende. Den kom till efter att styrande högerminoritet blivit tvungna att backa från idén att lägga ned två skolor på landsbygden, i Bengtsheden och Toftbyn, då det blev tydligt att politisk majoritet för förslagen saknades. Ett omval kom sedan emellan och av resultatet att döma var förslagen inte populära bland Faluns medborgare; högerminoriteten blev ännu svagare.

Ordförande Björn Ljungqvist (M) valde att backa från liggande förslag och initiera en ny, kommunövergripande, utredning. Jag hade förväntat mig en utredning guidad av politiken och som tog hänsyn till den uppenbara politiska viljan hos en majoritet av Faluns förtroendevalda, men efter sju månader fick vi ett förslag som i stora delar går ännu längre än det man nyligen fått backa ifrån; nu skulle fem landsbygdsskolor läggas ned. Jag kan tycka att det är slöseri med resurser och tjänstepersoners arbetstid att inte alls få guidning av en politisk arbetsgrupp som förklarar förutsättningarna för vad en majoritet av de förtroendevalda i Falu kommun vill i den här frågan.

Utredningen är klar och det finns en hel del rimliga förslag som vi från Vänsterpartiet välkomnar. Vi kommer dock inte bidra till att ytterligare utarma landsbygden. Vi kommer säga nej till alla förslag som innebär nedläggningar av skolor på landsbygden. Vi tycker inte att barn i lägre grundskoleålder ska behöva tillbringa tid varje dag med att bussas omkring i mellan orter på landsbygden. Vi vill till exempel se hur flytten från Björkhagsskolan till Svärdsjöskolan landar innan nya projekt inleds.

Om det framöver ska föras diskussioner kring skolor med vikande elevunderlag vill vi att det först funderas över vad vi kan göra för att ändra utvecklingen och att sedan eventuella omorganisationer arbetas fram tillsammans med människorna i samhällena och att det även kommuniceras över partigränserna.

Vi vill också se en mångfald kring Faluns förskolor. Vi tycker de nybyggda förskolorna med sex eller fler avdelningar är fina och har sina fördelar, men vi vill inte forcera fram nedläggningar av mindre enheter för att enbart satsa på stordrift. Vi tycker det är god samhällsplanering att ha en del mindre förskolor i våra olika bostadsområden.

Och att dra i gång en jätteflytt mellan Västra skolan och Kristinegymnasiet ser vi inte som aktuellt från vår sida; båda skolorna behöver arbetsro efter många och stora omorganisationer på senare år.

Anton Ek (V), barn- och utbildningsnämnden samt kommunfullmäktige Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel