Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Beslutsfattare i Dalarna – vem säkrar ordningen på sommarens "inställda" evenemang?

Förra året skrev jag en debattartikel angående ungdomsfyllan kring evenemang i Dalarna. Den föll platt vad gäller debatt, trots konkreta, riktade frågor till ansvariga vid kommuner och socialtjänst i allmänhet och till Älvdalen i synnerhet då artikeln publicerades i nära anslutning till Musik & Motor i Älvdalen.

Det jag behandlade i förra årets artikel rörde främst mina egna observationer och juridiska begränsningar i min yrkesutövning som ordningsvakt. Ungdomar super och i brist på såväl föräldraskap som kommunala tjänstemän dessa kvällar så blir det polisen som får leka fylletaxi och vi vakter som får hjälpa till att se, observera och ta rätt på resterna av fylla, bråk och sexualbrott.

Nu, ett år senare, hoppas jag att något kommunkontor här i Dalarna har öppet trots rådande semestertider. Jag hoppas att någon på kontoret läser den här artikeln och bemödar sig med att svara. Min fråga är enkel: Vem har ansvaret i år när evenemangen sker utan tillstånd och därmed utan oss ordningsvakter?    

Men allt är ju inställt, tänker ni då, vad är problemet? Ptja, Big Lake Run blev, trots att det ställts in, en nyhet i corona-flödet. För alla med någon som helst förståelse för kulturen kring bilträffar vet att vare sig entusiaster eller rost-raggare behöver en officiell inbjudan för att dyka upp.

”Första helgen i juli åker man till Västerås, skitsamma om dom lägger ner” – hette det när en av världens största bilträffar, Power Big Meet, tog till flytten från Västerås för några år sedan. Med andra ord: det kommer att komma en massa folk till Dalarna och trots att detta är allmänt känt och omtalat så verkar intresset svalt för att bättra på säkerheten under dessa veckor och evenemang.

Jag är dessutom rädd att om det skulle dyka upp ett svar från ansvariga politiker så är det svaret att kommunen lämpar över ansvaret på polisen – det skulle vara att kräva mycket av en myndighet som redan har det svårt med resurser.

I Rättvik handlar det om ungefär 20 vakter som uteblir under vecka 31, för att ge ett exempel. Det är tio extra polispatruller i runda slängar vilket i sig är ungefär det dubbla antalet patruller som hela Dalarna skrapar ihop gemensamt under en vanlig sommarhelg. Är det rimligt?

Kära politiker, tjänsteman och andra beslutsfattare i kommuner runt om i Dalarna: Vad är er plan?

Andreas Wikblad Bohm, ordningsvakt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel