Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bergman (M): Det ska inte vara valbart att säga nej

I samband med Covid-19 krisen har många människor permitterats och många har förlorat eller riskerar att förlora sina jobb. I vårt län är det framförallt besöksnäring som drabbats hårdast men även exportberoende näringar som har fått det svårt med insatsvaror när underleverantörer stängt under pandemin och efterfrågan viker på kundsidan.

Kulturella näringar är även hårt drabbad verksamhet. Det är i sammanhanget viktigt att tiden används för omställning genom utbildning till yrken där det ändå råder arbetskraftsbrist. Det är därför glädjande att fler nu söker till högskolans utbildningar inom bristyrken.

I Borlänge har vi trots tidigare högkonjunktur sett en ökning av försörjningsstödet vilket nu kommer att riskera att försämras då konjunkturen viker. En hel del människor med arbetsförmåga har redan innan krisen halkat utanför och hamnat i bidragsberoende. Utanförskapet fördjupas om inga åtgärder vidtas.

Vi vet att när veckor läggs till månader kan vägen tillbaka till arbetsmarknaden bli svårare. Samtidigt har gränser stängts och reserestriktioner införts där flyg ställts in vilket gjort det omöjligt för de gröna näringarna att ta hit gästarbetare för att sätta skogsplantor, plocka grönsaker och bär. Detta innebär ett stort avbräck för de gröna näringarna som får problem att upprätthålla viktig produktion.

Här finns relativt korta vägar in i jobb och en chans att den kommunala vuxenutbildningen tillsammans med socialtjänstens försörjningsstöd förenar krav på deltagande i utbildning och arbete i just dessa näringar som är viktiga för landet både på kort och lång sikt.

Det ska inte vara valbart att säga nej till deltagande i denna insats om det finns arbetsförmåga. Nu måste vi alla hjälpas åt att upprätthålla arbetslinjen och därmed välfärden.

Ulrik Bergman (M)

Gruppledare Moderaterna Borlänge, 2:e vice ordförande Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel